WEEKENDTIP: Ontheemd. 150 jaar sociale fotografie.

Met de beklijvende tentoonstelling Ontheemd toont het Maagdenhuismuseum de kracht van sociale fotografie. Zo leidde fotografie ertoe dat er in de USA wetten werden opgemaakt tegen kinderarbeid. En ook vandaag blijft sociale fotografie belangrijk.

Ontheemd Migrant Mother Dorothea Lange

De expo focust op de vraag: Hoe raken mensen ontheemd? Oorlog, gedwongen uithuiszettingen, (kinder)armoede, dakloosheid en illegaliteit liggen vaak aan de basis van sociale ontwrichting.

Vandaag leven we in een wereld die sinds 11 september 2001 ingrijpend veranderde. Ondanks het relatieve gevoel van veiligheid dat wij in Europa ervaren, hebben we het grootste aantal conflicten sinds het einde van Tweede Wereldoorlog, ook aan onze buitengrens in Oekraïne. Door die conflicten ontstaan onder andere ontworteling, ontheemding en vervreemding.
Een tentoonstelling vol mooie en aangrijpende foto’s die je niet koud zal laten.

Ook geschreven door Sarah Vandoorne

Weekendtip Weekendtip Fair Fashion Fest
Sarah Vandoorne — 26 February, 2015

Het allereerste Fair Fashion Fest komt eraan. Deze zondag opent het Gentse museum MIAT haar deuren voor (mode)bewuste shopaholics. Marktjes, modeshows, infosessies en interactieve workshops… Het festival lijkt voor ieder wat wils. Ook museumliefhebbers zijn welkom, want het evenement gaat gewoon tussen de vaste collectie door. Het museum is voor de gelegenheid gratis te bezichtigen….