7 tentoonstellingen die je niet mag missen in 2018

Het nieuwe jaar komt eraan! tijd voor goede voornemens en nieuwe plannen. Ook in de museumwereld zal er heel wat te beleven zijn in 2018. Hier alvast 7 tentoonstellingen die je volgens ons echt niet mag missen het komende jaar.

1. Raoul De Keyser – Oeuvre

Waar en wanneer?

SMAK (Gent)

22 september 2018 – 9 januari 2019

Niet te missen want:

Grote naam

Eerste expo rond zijn oeuvre na zijn dood

Raoul De Keyser wordt beschouwd als een van de grote Belgische schilders uit 20ste eeuw en behoorde sinds de ’80 aan de internationale top. Een abstract kunstenaar die zich liet inspireren door elementen uit zijn dagelijks leven zoals opgehangen was of de lijnen van een voetbalveld. Zulke dagdagelijkse dingen vormde hij om tot bijna abstracte beelden.

Raoul De Keyser – De Hellepoort

 

2. Hugo Claus: Achter vele maskers

  Waar en wanneer?

  Letternhuis (Antwerpen)

  17 maart tot 1 juli

  Niet te missen want:

  Jubileumjaar

  Intieme blik op de man achter ‘Het Verdriet van België’

  In maart zal het 10 jaar geleden zijn dat Hugo Claus, een van onze grootste schrijvers, overleed. In het Antwerpse Letterenhuis zal onder de naam ‘Hugo Claus – Achter de vele maskers’ op zoek gegaan worden naar de link tussen het werk van de schrijver  en de persoon die erachter schuil gaat. Claus hield ervan een gordijn van mist rond zijn persoon op te hangen. Curator Hilde Van Mieghem werkte, zal aan de hand van archiefmateriaal (dagboekfragmenten, manuscripten, Foto’s) een stukje van dit gordijn oplichten.

  Het wordt overigens een druk Claus-jaar want ook in Bozar en in het Antwerpse Maurice Verbaet center zullen expo’s aan hem worden gewijd.

  Hugo Claus

   

  3. Sophie Podolski: Le pays ou tout est permis 

  Waar en wanneer?

  Wiels (Brussel)

  van 8 januari tot 1 april
   

  Niet te missen want:

  Unieke focus op het samengaan van beeld met poëzie

  Wiels geeft een een ietwat miskent talent uit de Brusselse scene dit jaar de eer die ze verdient. Het werk van Podolski baadt helemaal in de sfeer van de rebelse jaren ‘60 en ‘70. Het was de tijd van seksuele bevrijding. Studenten protesteerden tegen het gezag van de kerk en tegen de oorlog in Vietnam. Helaas zou Podolski bezwijken onder de strijd tegen haar eigen demonen. Ze leed aan schizofrenie en al op haar 21ste maakte ze een eind aan haar leven.

  Alle ingrediënten om van een cultfiguur te spreken zijn dus aanwezig, maar laten we haar toch vooral herinneren als een groot kunstenaar!

  Verwacht je aan: werk waarin poëzie met graphic design wordt gecombineerd. Beeld en tekst waren voor Podolski onlosmaklelijk met elkaar verbonden. 

  Sophie Podolski – Le Pays ou tout est permis

  4. Beyond Klimt

  Waar en wanneer?

  Bozar (Brussel)

  Van 21 september tot 20 januari 2019

  Niet te missen want:

  Een unieke kennismaking met de Oostenrijkse kunst uit de 20ste eeuw

  De kans is groot dat, als je iemand vraagt naar een Oostenrijkse kunstenaar, je Gustav Klimt je als antwoord krijgt. Posters gebaseerd op zijn werk fleuren de muren van tal van studentenkoten op.

  Maar de Oostenrijkse kunst heeft echter meer te bieden dan enkel Klimt.

  Zijn dood in 1918 kwam samen met het einde van de eerste wereldoorlog en het einde van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. In de tijd van politieke verandering die volgde streefden ook kunstenaars naar verandering. Een levendige scene van artistieke vernieuwing kwam op gang. Deze tentoonstelling leidt je door dit post-Klimt-tijdperk.

  5. Michaelina

  Waar en wanneer?

  Mas en Rubenshuis (Antwerpen)

  2 juni tot 2 september

  Niet te missen want:

  Eerste expo over leading lady van de Vlaamse barok

  Hopelijk komt er in 2018 definitief verandering in, maar tot op vandaag hebben vrouwelijke kunstenaars het nog steeds moeilijker om erkenning te krijgen dan hun mannelijke collega’s.

  Ook tijdens de 17de eeuw, de tijd van de barrok, was het helaas niet anders. Namen als Peter Paul Rubens, Antoon Van Dyck en Jacob Jordaens doen bij iedereen wel een belletje rinkelen, maar weinigen hebben al gehoord van Michaelina Woutiers.  Volledig onterecht, slaan het Rubenshuis en het MAS de handen in elkaar om haar te eren met een tentoonstelling. Volgens de twee Antwerpse musea is het oeuvre van Woutiers ‘zo veelzijdig en uniek dat het alle kunsthistorische verbeelding tart’.

  In die tijd moesten het handvol vrouwelijke schilders die er waren vooral tevreden zijn als ze stillevens of portretten mochten schilderen. Deze genres werden geschikter geacht voor vrouwen. Woutiers trok zich daar niets van aan en waagde zich ook aan op groot formaat geschilderde taferelen gebaseerd op Christelijke of klassieke mythologie. Deze, zogenaamde historieschilderkunst, werd in de 17de eeuw als het meest prestigieus beschouwd.

  Ik ben alvast extreem-benieuwd om haar werk te gaan ontdekken!

  Michaelina Woutiers – Twee Meisjes als de Heilige Agnes en de Heilige Dorothea

  6. The new berlin

  Waar en wanneer?

  KMSKB (Brussel)

  van 5 oktober tot 27 januari 2019

  Niet te missen want:

  Kijk met een andere blik op post-WOI Duitsland

  Ontdek de hechte band tussen België en roaring 20s Berlijn

  In de periode van 1912-1932 was Berlijn een bijzonder boeiende plek. Na de eerste wereldoorlog beleefde Duitsland een korte periode van welvaart. De stad herleefde en men geloofde terug in een vredevolle toekomst.

  Berlijn werd de kosmopolitische place to be waar creatievelingen samenkwamen en ideeën ontwikkelden over de kunst en maatschappij van de toekomst. Onder andere kunstenaars als Raoul Hausman, Alexander Rodchenko en Kazimir Malevich vertoefden er des tijds om met de ambitie de toekomst vorm te geven.

  Verwacht je echter niet aan een al te grote feelgood show, want niet iedereen was even optimistisch. In 1932 zou aan deze periode van welvaart en kosmopolitisme ook abrupt een einde komen toen Hitler aan de macht kwam.

  Deze tentoonstelling zal terugblikken op deze boeiende tijd aan de hand van schilderijen, beeldhouwkunst en tekeningen. Daarnaast komen ook, voor die tijd nog zeer moderne kunstvormen zoals fotografie en film aan bod.

  7. Breughel

  Waar en wanneer?

  Kunsthistorisch Museum (Wenen)

  Van 2 oktober tot 13 januari 2019

  Niet te missen want:

  Eerste grote overzichtstentoonstelling rond Bruegel

  Je kan er een citytrip aan koppelen

  Tot slot nog een tentoonstelling voor wie eens wil vreemdgaan in het nieuwe jaar, en wat voor een. Dit is wat men noemt een blockbuster tentoonstelling. Een van de grootste kunstenaars uit onze streek en bekend over de hele wereld, we moeten je Bruegel niet meer voorstellen. Ter gelegenheid van de 450ste verjaardag van het zijn overlijden zal in het kunsthistorisch museum te Wenen de eerste grote overzichtstentoonstelling rond zijn oeuvre plaatsvinden.

  Nog nooit zullen zoveel werken van Breugel op een een en dezelfde plek samen te bewonderen zijn. Omdat de houten panelen waarop Breugel schilderde met de eeuwen bijzonder fragiel zijn geworden worden ze nog maar zelden verplaatst. Een unieke gelegenheid dus, allen daarheen!

  Pieter Breughel – Jagers in de Sneeuw

  The following two tabs change content below.
  HOME

  Ook geschreven door Brecht Rafiki

  Artikel Verhalen achter de droomwereld van Edgard Tytgat
  Brecht Rafiki — 31 December, 2017

  Het was een beetje confronterend toen ik vorige week de tentoonstelling rond Edgard Tytgat, die nu in het M museum in Leuven loopt, bezocht. Want op zich was het werk van deze kunstenaar niet geheel nieuw voor mij. Ik hou al jaren van zijn fantasierijke werk. Maar nu pas ontdekte ik dat er achter zijn…

  Artikel MSK Gent: De Playlist
  Brecht Rafiki — 7 December, 2017

  Het Museum voor Schone Kunsten in Gent, doorgaans het MSK genoemd,  heeft recent een kleine facelift ondergaan. Sinds 21 oktober is de vaste collectie volledig herschikt. Nieuwe topwerken, die tot voor kort nog in privécollecties zaten, pronken nu in de museumzalen. 
Daarnaast hebben kunstenaars als James Ensor, George Minne en Theo Van Rysselberghe nu ook…

  Zoek ons op Google+