Het blote oog vs. de tablet

REMBRANDT IN ZWART-WIT

Plan je binnenkort een passage door Brussel en heb je zin in een vleugje cultuur? Beklim dan eens die Kunstberg en aanschouw in BOZAR de minutieuze etsen van een van Nederlands beste exportproducten Rembrandt van Rijn. In een zijkamertje van de Brusselse kunsttempel bracht men 90 etsen van de Hollandse schilder/meesteretser onder. Een deel van de privécollectie van verzamelaar Jaap Mulders die reeds twee decennia verslaafd is aan het najagen van afdrukken van Rembrandt. De collectie is een allegaartje van bijbeltaferelen, naaktstudies, enkele straatschooiers, nauwkeurige landschappen en vooral Rembrandts indrukwekkende zelfportretjes. Ze zijn begeesterend met een bijzondere aantrekkingskracht.

rembrandt

Neem je tijd om te kijken, gebruik je ogen, want ze zijn een visueel plezier, die originele 17de eeuwse afdrukken. De Leidse meesteretser verleidt je om heel dicht te komen. Door de haarfijne precisie van de etstechniek en de kleine formaten, word je in een reflex dichter geleid naar zijn virtuoze krasjes. Een lange observatie zal lonen. Zo ontwaar je in de vrije arceringen interessante patronen die op zich al een abstract werk zouden zijn. Of merk je in een landschap een dromerige boer met een hoed op. En deze letterlijk in één enkele nonchalante kribbel tot leven gewekt. Voor de echte liefhebbers, de ’100 guldenprent’, kortweg de ‘Nachtwacht’ onder de etsen, is ook van de partij. Het beste voorbeeld van Rembrandts clair-obscure handelsmerk. Mocht je inhoudelijk nog wat op je honger blijven zitten, biedt de tablet met de daarvoor ontwikkelde ‘Rembrandtapp’ soelaas. Met wat swipen navigeer je door de collectie van Mulders. Verder zijn er spelletjes die gelinkt worden aan de ets in kwestie of vind je achtergrondinformatie over het tafereel.

Rembrandt jpegWat die tablet echt interessant maakt, is dat je er mee kan inzoomen op de etsen. ‘Mais non, ce n’est pas la même chose!’ hoorde ik twee bezoekers tegen elkaar fluisteren, waarop ze argwanend weigerden een gratis tablet op te halen aan de balie. Akkoord, met het blote oog zie je al heel wat, niets gaat boven ‘the real deal’, maar die vergrotingen kunnen je het origineel nadien nog beter doen bekijken. Maar beslis vooral zelf over de meerwaarde van het technologisch ondersteunend snufje.

Budgettip: de eurodeal op woensdag in BOZAR! Wat heb je tegenwoordig nog voor twee euro in Bruxelles, ma belle? Een staanplaats voor een uurtje in Parking ’58, een gewone koffie in een low key cafeetje of een opgewarmde wafel in de Nieuwstraat. Welnu, plan jouw bezoek aan BOZAR op een woensdag en geniet van deze haarfijne expo voor maar twee euro.

+++ WIN WIN WIN +++

Is woensdag niet jouw vrije dag, waardoor je toch de volle pot zou moeten betalen? Geen nood BOZAR schenkt enkele gratis tickets weg voor ‘Rembrandt’ in zwart-wit. Beantwoord onze wedstrijdvraag en win jouw duoticket!

The following two tabs change content below.

Julie Daems

Verleden in de Kunstwetenschappen, nu eerstejaarsstudent Film die de 7de kunst een extra warm hart toedraagt. Aangezien de vraag ‘Wat is kunst?’ al menig mens tot een boeiend cafégesprek of regelrechte waanzin dreef, biedt de spreuk ‘kunst als een overtreffende trap van kunde’ haar vaak standvastigheid. Een sereen museumsfeertje op een dinsdagvoormiddag; oude cinemazaaltjes; snelle potloodschetsen; straatpassage-observaties; om maar enkele favorietjes op te noemen. Oja, en ook nog een zwak voor zwarte chocolade, alles met vitamine C en melancholische landschappen.
HOME

Ook geschreven door Julie Daems

Artikel Suppoost in spotlight
Julie Daems — 28 September, 2016

Beeld je in: een heel kalme woensdagochtend museumsfeer. Hier en daar verspreid over de witte zaal lopen ietwat verloren toeristen, verderop een geconcentreerde habitué. Een klein tv’tje op de vloer dat in een oneindige loop hetzelfde vreemde fragment toont. Er ligt kleine olifant op de grond. Even aanraken mag niet zeker? Actuele kunst, de bezoeker…

Artikel Hoe prachtig was tachtig?
Julie Daems — 30 July, 2016

DUBBELEXPO in het M HKA in Antwerpen Het gelijkvloers van het M HKA toont dat de generatie van the eighties meer kon oppikken dan Rubick’s Cubes, E.T., Pacman en Milletvestjes. Performance- en danskunst kende zijn bloei. Strike a pose, come on, Vogue! Feministe Martha Rosler leest sarcastisch voor uit een Voguemagazine, terwijl één der Cindy…

Artikel SAM DILLEMANS – Knappe koppen en textuur
Julie Daems — 22 May, 2016

Op een kleurrijke steenworp van Antwerpen Centraal stelt Sam Dillemans, de moderne Vlaamse meester, opnieuw tentoon voor het grote publiek. Een witte hangar in de Eggestraat werd voor de gelegenheid stevig karakter toegebracht met zijn werken. Het zijn getuigenissen van een compromisloze passie voor de schilderkunst die hij uit in een soort gulzigheid met verf. Zijn…

Artikel De bitterzoete zweem van decadentie
Julie Daems — 17 April, 2016

DIVINE DECADENCE in het Kasteel van Gaasbeek. Een dozijn lege champagneflessen op de antieke vloer, pikante lingerie in de kroonluchter en een kilo coke en kaviaar in de bijkeuken. Het Kasteel van Gaasbeek, met zijn theatrale gangen, intieme kamertjes en geheimzinnige sfeer is hét gedroomde decor voor een expo over decadentie en decadentisme. ‘Divine Decadence’…

Zoek ons op Google+