De 5 musthave kunstzinnige en creatieve apps

Ze noemen het internet wel eens de poort naar de wereld. Dat is ook zo voor kunst. Met een klik of een swipe beland je in een creatieve wereld. Maar waar kan je beginnen zoeken? Wij stellen jou de 5 meest kunstzinnige en creatieve apps voor van 2017. Én ze zijn helemaal GRATIS. Smartphone in de hand? Klaar?

App 1: DailyArt

Een klassieker. ‘Your daily dose of fine art’: op een willekeurig moment van de dag word je verrast met een kunstwerk. Dit kan gaan van klassieke tot hedendaagse kunst. Je krijgt niet alleen een kunstwerk te zien, maar je krijgt er ook steeds een kort verhaaltje bij. Wil je weten waarom Van Gogh zijn oor afsneed? Of welke vrouw Picasso portretteerde op een van zijn meesterwerken? DailyArt schotelt jou alle weetjes voor.

Je kan ook rondsnuffelen in de archieven, maar liefst 1600 kunstwerken worden besproken op de app. Daarnaast kan je ook de biografieën van 600 artiesten bekijken.

Ikzelf ben fan. Elke dag kan ik een nieuw kunstwerk ontdekken. De community van DailyArt telt ondertussen al 500 000 artlovers. Ben jij de volgende?

App 2: Prisma

Anno 2017 hebben zelfportretten al lang plaats gemaakt voor selfies. Maar wat als jij je selfies nét dat tikkeltje meer wilt geven? Download dan zeker de app Prisma.

Upload je foto in de app. Kies uit een van de kunstige filters: Mondriaan! De Schreeuw! Dancers in blue én pink! The Great Wave off Kanagawa! Prisma has it all. Et voilà. Na een kleine 10 seconden verschijnt jouw kunstwerk op het scherm. Geen saaie landschapsfoto’s meer. Getest en goedgekeurd!

De redactie in een ‘De Schreeuw’-jasje

App 3: Google Arts & Culture

Denk Google Street View maar dan met musea. De slogan is ‘verken verhalen en collecties van over de hele wereld’. Met streetview een rondleiding langs beroemde locaties en monumenten? Het kan. Kijk online naar museumcollecties en zoom in op de kunstwerken om ze tot in de details te aanschouwen. Zoek naar schilderijen op basis van verschillende categorieën: kunstenaars, kleur, medium, historische gebeurtenissen of figuren… De mogelijkheden zijn eindeloos.

Je kan zelfs je eigen collecties opbouwen met kunstwerken naar keuze. Met andere woorden, je kan jouw eigen virtueel museum samenstellen. Een VR bril in huis? Dan kan je kunst en cultuur in Virtual Reality beleven. Kunst ontdekken vanuit je luie zetel? Check!

In sommige musea kan je zelfs meer te weten komen over sommige kunstwerken door je camera erop te richten. Deze app is dé grootste online database van kunst en cultuur. En dat gewoon in je broekzak. Een schat aan informatie, als je het mij vraagt.

App 4: Canva

Altijd al gedroomd om grafisch designer te worden? Met Canva wordt je droom werkelijkheid. Er zijn verschillende soorten templates beschikbaar waarbij jij jouw printwerk naar een hoger niveau kan tillen. Gedaan met saaie Word documenten en lelijke Powerpoint presentaties.

Maar daar stopt het niet! Een kalender, een infographic, een boekomslag, een fotocollage, een uitnodiging.. Het is maar een greep uit de formats die Canva voor jou in petto heeft. Schuilt er een reclamemaker in jou, maar zijn die Adobe programma’s net iets te ingewikkeld? Canva is jouw partner in crime. Ontwerpen van posters, logo’s en flyers ligt vanaf nu binnen handbereik.

Dit is alvast een van mijn favorieten. Een handige tool die ik zeker aan iedereen zou aanraden!

App 5: Schets

Een amusant appje om mee af te sluiten. Schets is een lucratieve app gemaakt door Sony waarbij je je digitaal tekentalent kan ontplooien. Met verschillende soorten borstels kan je snel allerlei soorten tekeningen en schetsen maken. Enorm handig! Bovendien zal je nooit meer last hebben van een saaie treinrit.

De borstels geven verschillende mooie effecten en je kan ze ook op een leuke achtergrond plaatsen. Je kan zelfs je eigen foto’s uploaden om daarbij illustraties te maken.

Hieronder schetste ik het logo van Museumtoeren. De mogelijkheden zijn niet eindeloos, maar het is wel een toffe tool. Snel, leuk en gratis. Wat wil je nog meer?

Sofie Bonné

Ik ben Sofie, een digitale ontdekkingsreiziger en een echte cultuurliefhebber. Deze voorliefdes kan ik perfect combineren bij Museumtoeren. Wat vind ik nog geweldig aan het initiatief? Het is volledig voor en door jongeren. En er is ruimte voor experiment. Samen met Hanne en Linde hou ik de sociale media up to date. Dé uitgelezen manier om mijn studies Digitale Media in de praktijk om te zetten. Voor de rest hou ik van avontuur, reizen, film en foto. Aangenaam!

Ook geschreven door Sofie Bonné

Artikel Van de Brusselse straten naar BOZAR #YOBRUSSELS
Sofie Bonné — 1 September, 2017

BOZAR maakt plaats voor een zomer vol hiphop. De tentoonstelling YO loopt nog tot en met 17 september en brengt je een overzicht van 35 jaar creativiteit en straatcultuur in de hoofdstad. Beleving staat centraal. Naast verschillende archieven en voorwerpen die de hiphop cultuur tekenen, vinden er ook verscheidene optredens en ontmoetingen met mensen uit…