De 6 meest akelige musea ter wereld

Halloween is nog maar net voorbij, maar stiekem missen we het al! Museumtoeren houdt van Halloween, we houden van lijstjes, maar nog meer van musea. Daarom, maak kennis met de 6 meest akelige musea!

1. El Museo De Las Momias, Guanajuato, Mexico

Het El Museo De Las momias is het museum van … HOLY SHIT, wat is dat!

Een museum vol met mummies. Niet zo speciaal zou je denken, tot je het verhaal hoort.
De mummies van Guanajuato zijn natuurlijk bewaard gebleven lichamen van een cholera-uitbraak die Guanajuato in 1833 teisterde. Het museum is dus eigenlijk gewoon een groot open graf met lichten in. Moreel verantwoord? Twijfelachtig. Eng? Wees maar zeker!
De meeste mummies ‘on display’ zijn lijken waarvan de families de ‘graven-taks’ niet konden betalen op het moment dat ze stierven. Als de belasting niet kon worden betaald, wel dan kwam je hier te liggen…

Toch niet onder de indruk? Of vind je het niet zo eng?

Did we mention the babies?

Come play with us…

… for ever …

… and ever.

Laten we nog even in de sfeer blijven:

2. Catacombe dei Cappuccini, Palermo, Sicilië

Welkom in de Catacombe dei Cappuccini oftwel de Catacomben van de Capucijnen, een religieuze orde. Een waanzinnige historische bron vandaag de dag, maar tegelijk ook een macabere toeristische attractie.

Wie komt in godsnaam op het idee om een soort van “menselijke bibliotheek” te beginnen?

Wel, in 1599 ontdekten de monniken een geweldige nieuwe methode om de doden te balsemen. Zo goed dat ze elkaar begonnen te balsemen. Nadien kwamen er ook enkele rijke stinkerds bij, aangezien de elite een graf in de catacomben als een statussymbool beschouwden.

Ondanks het feit dat ze zo oud zijn als Galileo en tijdens WOII ze ook niet gespaard bleven van aanslagen , zien sommige inwoners van de catacomben er nog steeds pretty fresh uit.
En allemaal gekleed in de mooiste kleding, geduldig te wachten op hun resurrectie…

3. Glore Psychiatric Museum, St. Joseph, USA

Het Glore Psychiatric Museum, formeel gekend als Missouri’s State Lunatic Asylum, is een museum dat je laat huiveren.

Het museum kreeg zijn naam van George Glore, die in de jaren zestig zijn patiënten / gevangenen in het St. Joseph State Hospital opdroeg om replica’s te bouwen om de meest verschrikkelijke psychiatrische praktijken te illustreren. Vergelijk het met Guantanamo Bay gevangenen die net zoveel Big Macs moeten maken tot ze van Amerika houden.

Blijkbaar is het opbouwen van griezelige shit zoals dit een verdomd goede manier om terug mentaal gezond te worden. Are you kidding me?
Naast het maken van replica’s, werd hen ook opgelegd om zelf kunst te maken. Het één al verfijnder dan het ander…

Maar het hoogtepunt van het museum moet deze prachtige mozaïek zijn, gebouwd met dingen die afkomstig zijn uit de maag van een vrouw die aan dwangmatig slikken leed.

Nog steeds niet zo eng? De vrouw die deze 1.446 voorwerpen heeft ingeslikt, is overleden tijdens een operatie. Vraag is dan, wie heeft de mozaïek gemaakt?

 

4. The Museum of Menstruation & Women’s Health, New Carrollton, USA

Laten we even serieus zijn. Allemaal volwassenen hier, toch? Menstruatie is niet het einde van de wereld en al zeker niet het walgelijkste ter wereld. Waarom staat dit museum dan in deze lijst?

Wel misschien omdat het museum zich bevindt in de kelder van deze random kerel. Yuk!

Het Museum of Menstruation & Women’s Health is het verhaal van een man met een droom: Harry Finley. Sinds 1995 heeft deze nederige Amerikaan zijn leven gewijd aan het maken van zijn eigen collectie van vrouwelijke hygiëneproducten.

Naast een heel arsenaal aan tampons en maandverbanden, kan je er ook ‘kunst’ vinden.

Gaat er nog steeds geen koude rilling over je heen? Bedenk dan dit: als je een bezoek aan dit museum brengt, is de kans groot dat jij en lovely Harry de enige mensen in het huis zijn.
Echt. Sinds 1999 vinden alle bezoeken aan het museum / Harry’s kelder plaats op afspraak en dus privé.

 

5. The Vent Haven Ventriloquist Museum, Fort Mitchell, USA

Een museum vol handpoppen. Do I need to tell more?
Net als clowns zijn ze in het leven geroepen om kinderen te amuseren. Maar verdomme, they scare the shit out of me…

In het Vent Haven Museum heb je de kans om met 750 van hen alleen in een kamer te zijn. Topdag dus!

De collectie werd bijeengezameld door een man genaamd, geen grapje, William Shakespeare Berger. Een miljonair die zijn enorme fortuin – als je het mij vraagt – verkwist heeft met het verzamelen van meer dan 500 van deze monsters.

Of Berger de dummies ‘bezit’ of vice versa, is tot op heden kwestie van discussie…

6. Het Mütter Museum, Philadelphia, USA.

Het College of Physicians of Philadelphia’s Mütter Museum is zonder twijfel de meest vreselijke aflevering van Ripley’s Believe It or Not!
Dankzij een donatie van dr. Thomas Dent Mütter in 1585, begon het museum zich te specialiseren in medische rariteiten. De foto’s spreken voor zich, me dunkt!

Topstuk van het museum? De grootste dikke darm ter wereld! De eigenaar van dit exemplaar stierf omwille van een medische aandoening, waardoor hij niet naar de grote wc kon gaan. Gevolg een enorme dikke darm die ooit meer dan 40 kilo kak bevatte (om het visueel te maken: dat zijn maar liefst 3 volle emmers stront).

Net zoals elk museum, pakt ook het Mütter Museum graag uit met zijn topstukken in de museumshop in de vorm van een souvenir…

Een geluk dat de voorgaande musea in de lijst geen museumshop hebben. Of had je graag een eigen kunstwerk van tampons of griezelige handpop mee naar huis willen nemen?

HOME

Ook geschreven door Silke Leenen

Wedstrijd Wedstrijd Museumnacht Antwerpen
Silke Leenen — 3 July, 2018

Museumnacht dat is één nacht om 22 musea in Antwerpen te bezoeken. De musea houden ‘s nachts hun deuren open: sluit aan bij een speedrondleiding of neem deel aan een van de vele activiteiten. Doorzakken kan tot 4 uur op de afterparty in AMUZ. Museumtoeren geeft 3 weken lang gratis duotickets weg! Hoe deelnemen? Hou dagelijks de…

Toernieuws Vlotte pen en hart voor cultuur? Dit zijn dé tofste vacatures!
Silke Leenen — 17 January, 2018

Van je passie je beroep maken. Klinkt makkelijker dan het is, zeker in de culturele sector, maar absoluut niet onmogelijk.  Studeer je binnenkort af en wil je je eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten? Wij helpen je al even op weg. 1. Communicatiewizard voor het Brussels Kunstenoverleg Cultuur in Brussel op de kaart zetten, dat…

Artikel 8 manieren om je culturele honger toch te spijzen tijdens de blok
Silke Leenen — 31 December, 2017

Het is niet omdat het blok is, dat je je liefde voor cultuur een maand lang moet opbergen. Wij presenteren je 8 manieren om de blok toch door te komen zonder op je culturele honger te blijven zitten! 1. Bezoek een museum Wat tijd tussen 2 vakken of wil je na een examen niet onmiddellijk…

Artikel De culturele blokspots in jouw studentenstad!
Silke Leenen — 31 December, 2017

Over heel Vlaanderen openen verschillende culturele instellingen hun deuren voor blokkende studenten. Naast een plek om te studeren, bieden zij je nog tal van andere dingen aan: van gratis koffie tot gratis toegang in het museum of een streep comedy. 1 Ding is zeker: je wordt er gesoigneerd. Zoals het hoort tijdens de blok. Ontdek…

Artikel De Kotroute komt naar ‘t stad toe
Silke Leenen — 22 November, 2017

De Kotroute? Dat is een kunstenfestival dat baadt in een gloed van gezelligheid en warmte. Door jongeren georganiseerd en vol enthousiasme aan jou gepresenteerd: als je nood hebt aan een stevige dosis cultuur, is deze avond niet te missen. November is een donkere maand. De schemering zet al vroeg in, en voor je het weet…

Artikel How to: 10 stappen om De Kotroute te overleven
Silke Leenen — 14 November, 2017

’t is weer kom uit je eigen kot/ in een ander zijn kot tijd! Geen Komen Eten bonding tijd met je klasgenoten, wel Kotroute tijd! Jong artistiek talent exposeert één avond lang tussen 4 kotmuren. Tien cruciale stappen voor een geslaagde avond! 1) Kies je studentenstad: postcode 9000 (16/11) of 2000 (22/11). Elke stad biedt wat anders…

Artikel OPINIE: Museumnachten trekken veel jong volk, maar wat nadien?
Silke Leenen — 18 August, 2017

Blijkbaar zetten museumnachten niet aan tot tweede bezoek onder jongeren en waarom dat best ok is. Twee weken geleden was het Museumnacht Antwerpen, waarbij 24 cultuurhuizen uitzonderlijk ’s avonds open waren. Een topeditie met meer dan 10.000 bezoekers. Of ze met Museumnacht een ander soort bezoekers over de vloer krijgen dan op ‘normale’ dagen? “Ja,…

Artikel 15 confessions van museummedewerkers
Silke Leenen — 13 June, 2017

De blokperiode gaat steeds gepaard met een verhoogde activiteit van de confessions-pagina’s. Met de International Museum Worker Day in zicht, trekken wij deze lijn graag door naar de museale sector. Zie hier: 15 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over musea en haar medewerkers. 1. De reden dat je geen foto’s mag maken, is niet altijd omdat de…

Artikel 15 wtf-musea die je zéker moet bezoeken
Silke Leenen — 18 May, 2017

Geen beter moment dan de internationale museumdag om enkele musea in de spotlight te zetten! Geen Louvre of British Museum in deze lijst, wel ‘unieke’ musea met een hoog wtf-gehalte. 1. Cancun Onderwater Museum, Mexico   Je hebt interactieve musea en dan heb je het Cancun Underwater Museum. Een expo waarvoor je duikgerief nodig hebt…

Zoek ons op Google+