De Keyser en de Leiestreek

In het begin van dit jaar werd door het Museum van Deinze en de Leiestreek een belangrijk werk van kunstenaar Raoul De Keyser (1930-2012) aangekocht. De Keyser leefde en werkte zijn hele leven in Deinze, wat de sterke link tussen de kunstenaar en het Mudel verklaart. Naar aanleiding van de nieuwe aankoop opende vrijdag 23 juni een nieuwe solotentoonstelling: ‘Raoul De Keyser. Release’. Het werk draagt de titel ‘Het niets aangenaam gevuld met weinig’ en is vooral van belang omdat het zich op een kantelpunt bevindt in het oeuvre van de kunstenaar. Het visualiseert de overgang van het vroege oeuvre van De Keyser naar het bekendere, minimalistische werk uit de jaren ’70.

foto Mudel

De ‘jeugdige’ werken van de kunstenaar gingen ofwel verloren of werden door ontevredenheid door de kunstenaar zelf vernietigd. Pas in het begin van de jaren ’60 besloot De Keyser om opnieuw te schilderen en het is in deze periode, meer bepaald vanaf 1964, dat we zijn vroege werken moeten kaderen. Het werk uit die periode is weinig tot niet gedocumenteerd waardoor het verzamelen van werken uit de jaren ’60 en begin jaren ’70 van groot belang is om de evolutie in het creatieproces van de kunstenaar in beeld te kunnen brengen.. ‘Raoul De Keyser. Release’ kan worden opgevat als een tweede poging om dat vroege werk in kaart te brengen na de tentoonstelling ‘Raoul De Keyser. 1964-1970’ die in 2013 werd gecureerd door Jan Hoet.

Het oeuvre van De Keyser is persoonlijk en hoeft niet perse gecategoriseerd of sterk geanalyseerd te worden. Ondanks het feit dat vele kunstenaars in de jaren ’60 een vast werkplek gingen afzweren, bleef De Keyser trouw aan zijn atelier en directe omgeving. Er werd in die tijdsperiode gezocht naar een nieuwe relatie tussen omgeving en het creatieproces. De Keyser leek zich echter uitermate comfortabel te voelen in zijn eigen habitat. Zijn dichte en dagelijkse omgeving was zijn voornaamste inspiratiebron en zorgde voor heel wat vaste elementen in zijn werk: de krijtstrepen van het voetbalveld, , de verwijzingen naar een boom die hij zag wanneer hij uit zijn raam keek… Zijn schilderijen zijn op een puur autobiografische manier gelinkt aan zijn eigen leefwereld.

De ‘voetbalkous’ die te zien is in het werk ‘Het niets aangenaam gevuld met weinig’ is één van de typische motieven uit het vroege werk van De Keyser. Hoewel vroegere werken met de voetbalkous in de hoofdrol nog enige context en diepte lijken te suggereren, is dit werk ontdaan van alle eerdere verbanden. De kleurvlakken en duidelijk afgelijnde contouren in combinatie met de grote hoeveelheid witruimte effenen het pad voor de minimalistische weg die De Keyser in de jaren ’70 zou inslaan.

Iza Wittevrongel

Masterstudente Kunstwetenschappen met een passie voor mode en textiel in historische context. Onderzoekt momenteel de opkomst van de modeboetieks in België na WOII. Heeft haar hart verloren in de UK en is altijd te verleiden tot een stevige sportsessie.

Lees de andere artikels van Iza Wittevrongel (see all)

Ook geschreven door Iza Wittevrongel

Toernieuws Een nieuwe, zomerse verleiding: de galerie.
Iza Wittevrongel — 30 May, 2017

Al te vaak gaan de vele kunstgalerieën aan ons voorbij tijdens een dagje sightseeing. Als we het al over ons hart krijgen die warme zonnestralen in te wisselen voor iets binnenshuis, draagt onze voorkeur meestal uit naar de grote en/of erkende musea. Vaak lijkt de drempel om een galerie binnen te stappen groter dan bij…