Een nieuwe, zomerse verleiding: de galerie.

Al te vaak gaan de vele kunstgalerieën aan ons voorbij tijdens een dagje sightseeing. Als we het al over ons hart krijgen die warme zonnestralen in te wisselen voor iets binnenshuis, draagt onze voorkeur meestal uit naar de grote en/of erkende musea. Vaak lijkt de drempel om een galerie binnen te stappen groter dan bij een museum, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een galeriebezoek kan de ideale (verkoelende) afwisseling bieden tijdens een dagje shoppen of een terrasjesmarathon.

Een galeriebezoek is perfect voor degene onder ons die er niet van houden om urenlang van zaal naar zaal te slenteren. Elke tentoonstelling beperkt zich tot een kleine selectie werken. Afhankelijk van de specialisatie van de galerie gaat het om: grafiek, schilderijen, bronssculpturen, glaskunst, beeldhouwwerken… Bel aan of stap in het beste geval gewoon naar binnen. De galeriehouder zal je hartelijk welkom heten en zeggen dat je in alle rust mag rondkijken.

Museumtoeren wil graag jullie aandacht vestigen op een aantal bijzondere galerieën. We beginnen met de stad Brugge, maar stay tuned want ook andere Belgische steden zullen de komende weken aan de beurt komen.

Brugge met zijn middeleeuwse gebouwen en kronkelende straatjes is een ware trekpleisters voor globetrotters uit binnen-en buitenland. In de zomermaanden wordt de stad dan ook vaak overstelpt door de toeristen. Zin om je even terug te trekken uit de drukte van de winkelstraten?  Stap dan even binnen in één van deze fijne galerieën:

Absolute Art Gallery: Absolute Art Gallery vertegenwoordigt zowel Belgische als internationale kunstenaars zoals: Marc Lagrange, Jimmy Nelson, Jacqueline Bozon, Stéphane Halleux etc. De galerie staat vooral bekend om haar wisselende groepstentoonstellingen.

Adres: Dijver 4-5, 8000 Brugge
Website: http://www.absoluteartgallery.com/nl

 

Galerie Pinsart: Galerie Pinsart is gelegen in een pand met een 18de eeuwse kern dat werd omgebouwd tot een ruimte voor hedendaagse kunst. Door de verschillende onderdelen van het gebouw zijn er vaak meerdere tentoonstelling te zien op hetzelfde moment. De tentoonstellingen zijn zeer afwisselend, het komt er dus op aan de online agenda te raadplegen voor je bezoek.

Adres: Genthof 21, 8000 Brugge
Website: http://www.pinsart.be/contact.htm

 

Manna Kunsthuis: Manna wijkt in zekere zin wat af van bovenstaande galerieën. Het Kunsthuis is gelegen in hartje Brugge in een oud herenhuis en wil een oase van rust creëren. Hier worden hedendaagse schilderijen, kalligrafie en sculpturen samengebracht. Daarnaast is er ook een ruim aanbod wens- en fotokaarten, geschenkboekjes en kleine hebbedingetjes te vinden.

Adres: Heilige- Geeststraat 3, 8000 Brugge
Website: http://www.mannakunsthuis.be

 

44 Gallery: 44 Gallery is een jonge galerie in een huiselijke sfeer, die zich hoofdzakelijk richt op de hedendaagse fotografie. Er wordt bewust gekozen voor de onconventionele vormen van fotografie waarbij de toeschouwer emotioneel en intellectueel wordt uitgedaagd. Minder toegankelijk zou je denken, maar een bezoekje meer dan waard.

Adres: Genthof 44, 8000 Brugge
Website: http://www.44gallery.be

 

Galerie Cyclops: Galerie Cyclops ook wel SamArt genoemd, is de meest recente galerie uit dit lijstje. Ze werd geopend in september 2016 en is gelegen in de Langestraat. De eigenaar, Sam Claeys, wil voornamelijk kunstenaars die minder makkelijk een klankbord vinden een plaats bieden om hun te werk te exposeren. Hij denkt hierbij onder andere aan mensen met psychische problemen, die fantastische dingen maken, maar zelden de kans krijgen om dit aan een publiek te laten zien. Wat een geweldig initiatief, toch?

Adres: Langestraat 100, 8000 Brugge
Facebookpagina: https://www.facebook.com/SamArtGalerie

 

Dit is slechts een kleine selectie van wat de stad Brugge aan kunstgalerieën te bieden heeft. Laat dit een trigger zijn om vooral zelf op onderzoek te gaan. De boodschap luidt dus: laat je vooral niet tegenhouden!

Tip van het huis: zeg niet dat kleine Marcel van je nicht in de crèche betere tekeningen heeft gemaakt dan degene die daar aan de muur hangen. In tegenstelling tot in de grotere musea, kan de galeriehouder je hier wel degelijk goed verstaan.

The following two tabs change content below.

Iza Wittevrongel

Masterstudente Kunstwetenschappen met een passie voor mode en textiel in historische context. Onderzoekt momenteel de opkomst van de modeboetieks in België na WOII. Heeft haar hart verloren in de UK en is altijd te verleiden tot een stevige sportsessie.
HOME

Ook geschreven door Iza Wittevrongel

Artikel Dat hij u dankbaar zal zijn!
Iza Wittevrongel — 10 March, 2018

Altijd al graag eens dé inspiratiebron geweest van een, in dit geval grafisch,- kunstenaar? Of gewoon wreed veel goesting gehad om mee te denken, te tekenen en te experimenteren met het brein achter een creatie? POETS UW TANDEN EN DOET UW JAS AAN, HET IS DE MOMENT. Van 20 februari tot en met 28 maart…

Toernieuws De Keyser en de Leiestreek
Iza Wittevrongel — 11 August, 2017

In het begin van dit jaar werd door het Museum van Deinze en de Leiestreek een belangrijk werk van kunstenaar Raoul De Keyser (1930-2012) aangekocht. De Keyser leefde en werkte zijn hele leven in Deinze, wat de sterke link tussen de kunstenaar en het Mudel verklaart. Naar aanleiding van de nieuwe aankoop opende vrijdag 23 juni…

Zoek ons op Google+