Een pak te doen in ‘t SMAK

Nu het nieuwe jaar alsmaar dichter bij komt, is het tijd voor een typisch goede-voornemens-lijstje op te stellen voor 2018. Zet alvast “meer musea bezoeken” op die lijst, want je kan namelijk nooit genoeg cultuur opsnuiven. Wel, begin dan alvast met de tentoonstelling van het SMAK, als goede start van het jaar 2018 (als je nog niet bent geweest natuurlijk)! Een ideale ontspanning voor de blokkende studenten onder ons.

Het Gentse SMAK pakt uit met vier nieuwe en vernieuwende tentoonstellingen dit najaar. Een uitgebreid aanbod, met voor elk wat wils. Dit is er allemaal te doen in het museum tot 18 februari 2017:

1) Vrienden verzamelen

Fun fact: aan de fundamenten van het museum lag een vriendenvereniging die kunstwerken bijeen zocht en verzamelde. Dankzij hen is de collectie van het S.M.A.K. van start kunnen gaan. Deze vereniging kent men als ‘de vrienden van het S.M.A.K.’, opgestart in 1957. Een jaar later vond hun eerste aankoop plaats. De tentoonstelling ‘Vrienden verzamelen’ eert het 60-jarig bestaan en toont enkele van hun aankopen, waaronder een Warhol (zie de foto hieronder). Ook is de befaamde ‘Mosselpot’ te zien van Marcel Broodthaers.

Warhol, SMAK, Gent

Andy Warhol

Wil je trouwens zelf ‘vriend van het S.M.A.K.’ worden? Dat kan! Je krijgt tal van voordelen, zoals gratis toegang tot het museum en Mu.ZEE, gratis gidsbeurten, ledenactiviteiten en kortingen. Inschrijven doe je hier.

SMAK

2) Over Schilderen

Gerhard Richter, een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars, is 85 jaar geworden dit jaar en dat wordt gevierd! Wat deze tentoonstelling zo bijzonder maakt is dat het de eerste museale solovertoning van Richter is in België sinds 1976.

Het SMAK toont ook een nog nooit eerder vertoond werk van Richter, topexpo dus!

Richter, Gerhard Richter, SMAK, Gent

Gerhard Richter aan het woord over kunst

In twee zalen worden de werken van Richter tentoongesteld, met als bonus een ruimte waar je een filmpje kan bekijken waar de kunstenaar aan het woord is: loop er niet voorbij! Het filmpje is zéker de moeite waard en vond ik zelfs het interessantste aan de tentoonstelling: in enkele minuten tijd leer je hoe hij het doet, wat zijn techniek is en wat zijn visie is op kunst.

Leuk extraatje: hier zie je hoe Bent Van Looy een kijkje neemt achter de schermen van de tentoonstelling.

SMAK, Richter, Gerhard Richter

‘Vrienden verzamelen’ en ‘Over Schilderen’ zijn de twee grootste tentoonstellingen in het SMAK dit voorjaar. Maar na deze twee zijn er nog ietwat kleinere en bescheidenere expo’s, zoals ‘Europalia Indonesia’ en het archief van kunstschilder Raoul de Keyser.

3) EUROPALIA INDONESIA

Het S.M.A.K. komt naar voren met Performance Klub, dat de Indonesische performance scene in de verf zet. Gedurende het regime van generaal Suharto, van 1967 tot 1998, hebben kunstenaars de art of performance gebruikt als medium om hun mening te uiten. Deze kunstvorm is na de democratisering van Indonesië blijven bestaan en is nog steeds zeer levendig. Ideaal om je horizon te verruimen, want wat is de kans dat je nog eens met deze specifieke perfomance kunst in contact kunt komen?

De meeste perfomances zijn al gepasseerd, maar je kan die van donderdag 11 januari 2018 nog meepikken (begint om 20u, op de bovenverdieping van het SMAK). Het is een perfomance van Elisabeth Ida, genaamd Mengenangmu Yang Dihilangkan (Ter Liefdevolle Herinnering aan de Vermisten).

4) Archief Raoul de Keyser

Het archief van Raoul De Keyser (1930-2012) biedt een boeiende kijk op zijn leven en werk. De kinderen van De Keyser hebben zijn notities, brieven en allerlei andere documenten overgelaten aan de Universiteit Gent, waar studenten kunstwetenschappen onder leiding van professor Steven Jacobs het in kaart hebben gebracht en bestudeerd. Deze tentoonstelling is in se een voorproef op de overzichtstentoonstelling rond Raoul De Keyser die in het najaar van 2018 in het S.M.A.K. zal plaats vinden. Het is slechts één kamer groot, dus je bent er wel snel door, maar het is wel interessant om in het leven van een kunstenaar te kijken.

 

Praktische informatie

Adres: Jan Hoetplein 1, 9000 Gent

Open van dinsdag tot vrijdag (9u30-17u30) en in het weekend (10u-18u).

Het is gesloten op maandag en op 24, 25, 26 en 31 december 2017 en op 1 en 2 januari 2018

Prijzen: 2€ voor jongeren (19 tot 25 jaar), 12€ voor volwassenen (combi-ticket met het designmuseum Gent)

Als je toch naar het S.M.A.K. gaat, kan je eventueel eens binnen piepen in het MSK aan de overkant van het museum! Daar is er momenteel de tentoonstelling ‘Van Bosch tot Tuymans’ bezig.

Gerhard Richter

Gerhard Richter aan het werk

Gerhard Richter, SMAK, Richter

 

 

The following two tabs change content below.

Dunya Lampens

Kunst is ongetwijfeld mijn grootste passie. Ik ben vooral geïnteresseerd in 16de en 17de-eeuwse kunst uit de Nederlanden en Italië. Het is echter niet alleen de theoretische kant van de kunst dat mij fascineert, eveneens het praktische: zelf schilder en teken ik. Momenteel ben ik mij aan het verdiepen in de wereld van de graphic novel, om er misschien zelf ooit eentje uit te brengen.
HOME

Ook geschreven door Dunya Lampens

Artikel De Brugse Triënnale 2018
Dunya Lampens — 16 August, 2018

De Triënnale is weer gearriveerd in Brugge: van 5 mei tot 16 september wordt de stad ondergedompeld met sculpturen en architecturale werken die Brugge als ‘Liquid City’ omtoveren. Het thema van een vloeibare stad onderstreept niet alleen de kronkelende watertjes doorheen Brugge en haar economische welvaart in de middeleeuwse geschiedenis, maar eveneens het voortvloeien van…

Artikel Hoe fotografeer je een kunstwerk – voor dummies
Dunya Lampens — 29 June, 2018

Het is een kunst om kunst te fotograferen. Wie denkt dat het makkelijk is een waarheidsgetrouwe foto te nemen van een werk, heeft het goed mis. Zelf heb je misschien al eens grondig gevloekt wanneer je dat ene sublieme meesterwerk maar niet op beeld kunt krijgen: het is een van de zovele vakantiekiekjes geworden dat…

Museumtoeren gaat vreemd Palais des Beaux-Arts Lille: een aanrader voor elke kunstliefhebber
Dunya Lampens — 17 February, 2018

Vergeet even het Parijse Louvre, want er is iets veel dichter in de buurt dat evenzeer je museumverwachtingen kan inlossen: het Palais des Beaux-Arts in Rijsel (Lille). Dit museum is volgens eigen zeggen het tweede belangrijkste museum van Frankrijk, naast het Louvre. Dit is zeker geen hyperbool, want door de prachtige architectuur en indrukwekkende kunstcollectie…

Artikel De-extreem-deluxe-Museum-Bingokaart
Dunya Lampens — 5 December, 2017

Een museum bezoeken is een hele belevenis op zich: je wordt als het ware overweldigd door prachtige, beklijvende, of gewoonweg extreem bizarre kunstwerken. Het museumbezoek kan dan ook beschouwd worden als een steeds wederkerend patroon: telkens opnieuw hebben we zere voeten door te lang stil te staan als we naar een gids luisteren, telkens opnieuw…

Artikel Heb je ooit een robot ontmoet? – Design museum Gent
Dunya Lampens — 13 November, 2017

Ons leven kan niet meer losgekoppeld worden van technologie. We staan op met een wekker, doen het licht aan, scrollen wat op onze smartphone, luisteren naar het nieuws op de radio en checken vlug onze mails op de laptop. Onze dag is nog geen uur bezig en we hebben al allerlei technologische vernuften gebruikt, zonder…

Museumtoeren gaat vreemd Een Den Haagse dag
Dunya Lampens — 16 September, 2017

Op een dag had ik zin in reizen, en zin in kunst. Hoe combineer je dat? Door het Louvre te bezoeken, reizen naar New York om the MET te bezichtigen en ondertussen ook nog eens binnen te springen in het Prado in Madrid. Mijn budget is echter het budget van elk arm Gents studentje, namelijk…

Artikel Er was eens ‘Once upon a time’
Dunya Lampens — 23 August, 2017

Het Jubelparkmuseum te Brussel komt steeds naar voor met unieke tentoonstellingen, die een ander medium in de kijker zetten dan de gewoonlijke Eurocentrische schilderkunst in onze Belgische musea. In 2015 waren het wandtapijten, in 2016 Japanse prenten. Wat brengt het Jubelparkmuseum in 2017? Na het grote succes van Ukiyo-E, dat het publiek liet kennis maken…

Artikel Kunstkennende muzikanten: de collectie van David Bowie
Dunya Lampens — 17 July, 2017

Stel je eens voor: je bent een rocklegende uit de jaren 70, gekend omwille van je flamboyante uiterlijk en opvallende persoonlijkheid en je leeft voor de kunst. Wat zou jij doen met je vergaarde fortuin? Naast een welverdiende tropische villa op de Caraïben verschaf je jezelf natuurlijk een gigantische kunstcollectie. Misschien geldt dat niet voor…

Zoek ons op Google+