Eindejaarslijst: onze favoriete expo’s van 2017

Het jaar afsluiten? Daar hoort een eindejaarslijstje bij! Bij Museumtoeren wordt dat er dan één met de favoriete expo’s van 2017 van onze redactieleden, want ook in 2017 reisden we het land (en soms zelfs buitenland) rond op zoek naar de beste tentoonstellingen. Dat leverde uiteindelijk deze favorieten op:

Sofie: ‘YO Brussels’ in BOZAR

“Mijn favoriete expo van 2017 was YO Brussels in Bozar. Waarom? Het was een unieke tentoonstelling die de geschiedenis van de Brusselse hip hop in kaart bracht. De straatcultuur werd doorgetrokken naar een tentoonstelling. Er werd veelvuldig gebruik gemaakt van foto en film. Ook waren er live performances. Controversieel was YO zeker, want je kan je de vraag stellen of street art wel past in een museum? Uniek, veelzijdig en stof voor discussie: klinkt als mijn favoriete soort expo. En vast en zeker jongerenproof.”

Yo Brussels

Bruno:  ‘Pieter Pourbus’ in het Brugse Groeningemuseum

“Mijn favoriete museum van 2017 moet toch de tentoonstelling Pieter Pourbus – de verloren meesters geweest zijn: een tentoonstelling die me kunst leerde kennen die ik nog niet kende. En kijk naar het detail van de schilderijen op de foto, prachtig toch?”

 

Romy: ‘Het Afwezige Museum’ in het WIELS

“Voor mij springt Het Afwezige musuem torenhoog uit boven alle andere het afgelopen jaar. Met deze expo stelde het kunstencentrum Wiels vooral veel vragen. Antwoorden kreeg je als bezoeker niet kant- en klaar voorgeschoteld. Eindelijk een expo die echt buiten de lijntjes kleurde en in vraag durfde stellen wat kunst kan en moet zijn anno 2017. Door nieuwe verbanden te leggen sloeg het kunstencentrum erin om een frisse blik te werpen op wat een museum kan zijn en op wat kunst kan betekenen in de maatschappij. Kortom veel stoffen tot nadenken!”

afwezige museum

Tessa: ‘Richard Serra- Drawings 2015-2017’ in het museum Boijmans Van Beuningen

“Als eeuwige fan van Rothko sta ik altijd op uitkijk naar tentoonstellingen over minimale of abstracte kunst. Richard Serra is daar een van de koplopers van. Daarboven op nog eens in mijn favoriete stad, Rotterdam.  Deze tentoonstelling kon, in mijn ogen, alleszins niet mislukken. Deze tentoonstelling toonde enkel zijn tekeningen uit 2015-2017, terwijl Serra eigenlijk een beeldhouwer en videokunstenaar is. Misschien dat de tentoonstelling me daarom zo verwonderde en bijbleef. Kortom, zie je een tentoonstelling van mijn persoonlijke held Serra nog eens passeren, spring dan zeker eens binnen!”

richard serra

Dunya: ‘Hello, Robot’ in het Designmuseum

“Mijn absolute favoriet van 2017 is toch wel ‘Hello, Robot’, in het Designmuseum te Gent. Het is zeer uitgebreid, is interactief voor de kleintjes (en natuurlijk ook voor de groten) en laat de bezoeker nadenken over enkele dilemma’s wat de technologische vooruitgang betreft. Deze expo is dus zeker een aanrader, en dat zeg ik niet alleen omdat ze R2D2 hebben. Nog tot 15 april te bezichtigen, joepie!”

Hello, robot

Brecht: ‘Ooggetuigen’ in het MSK

“Het MSK bracht deze lente twee kunstenaars die mij op hun eentje al van mijn sokken had geblazen samen: Fransisco Goya en Farideh Lahsai. Twee kunstenaars met heel verschillende stijl en achtergrond, maar met een belangrijke gelijkenis: ze legden allebei getuigenis af van de waanzin oorlog. Een waanzin die ze in hun kunst wisten te vatten als gruwelijke absurditeiten die plots de dagdagelijkse werkelijkheid waren geworden. Ik zinder er nog steeds van na.”

Hanne: Kunstenfestival Watou

“Wanneer je mij de vraag stelt wat mijn favoriete museumbezoek van het voorbij jaar was, geef ik eigenlijk elk jaar hetzelfde antwoord: Kunstenfestival Watou! De eigenzinnige kunstliefhebber in mijzelf vind dit niet ok, maar het festival slaagde er toch ook weer dit jaar in om met zijn combinatie van kunst, poëzie, oude huisjes en West-Vlaamse velden mij de topper van het jaar te bieden. Ik blijf er trouwens heel het jaar van genieten: de beste poëzie fotografeer ik steeds met mijn smartphone en die gedichten blijf ik doorheen het jaar lezen (want dat moet toch even bezinken). Tot volgende zomer Watou! (en ondertussen geniet ik van een Poperings Hommelbiertje, santé!)”

Kunstenfestival Watou 2017

 

Op naar meer in 2018!

Groetjes,

de redactie

museumtoeren kerstkaart

 

The following two tabs change content below.

Hanne Ballois

Quarterliver op zoek naar kunst als vraag en antwoord (mag ook in het meervoud). Vragen en antwoorden die ik als toekomstig leerkracht graag uit kindermond hoor, Picasso had gelijk: "Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er één te blijven als je groot wordt."
HOME

Ook geschreven door Hanne Ballois

Toernieuws Creëer je eigen Museum Bucket List 2018
Hanne Ballois — 22 December, 2017

Een klassieker op het einde van het jaar: goede voornemens maken. Wellicht houd je ze niet altijd, maar daar proberen we je bij te helpen! Toch zeker als je van plan bent om musea te bezoeken. Daag jezelf eens uit: Hoeveel musea wil jij bezoeken in 2018? Mag het wat meer zijn? Ga dan ook…

Artikel Kleurrijk zwart-wit en grijze kleuren – Robert Doisneau in het museum van Elsene
Hanne Ballois — 30 November, 2017

Robert Doisneau deed voor mijn bezoek aan het museum van Elsene slechts vaag een belletje rinkelen. Een fijne donderdagavond waarop het museum geopend is en Radio Modern er muziek speelt, was de grootste reden voor een Brussels uitstapje. Onverwachts verwonderd raken door gekende foto’s en geïntrigeerd door onbekende foto’s van dezelfde fotograaf, was het fijne…

Artikel QUIZ | Welke kunstenaar moet jouw kamer ontwerpen?
Hanne Ballois — 23 November, 2017

Zit jij op een schimmelkot en heb je dringend iets nodig om die plekken te verbergen? Slaap je thuis nog met teddybeerbehangpapier aan de muren (het mijne is nog maar net weg, oeps)? Of gewoon de nood om eindelijk eens wat orde te brengen nu de examens eraan komen? Dan helpen we je graag! Wij…

Artikel Een bedankje aan de eerlijke kunstenaar #mentalhealthawarenessday
Hanne Ballois — 10 October, 2017

“Kunst kan de wereld redden!” Ik begrijp waarom wij, kunstliefhebbers, soms als naïef beschouwd worden. Echter geen korrel zout nodig wanneer ik zeg: “Kunst heeft mijn wereld gered!”. Waarom? In kunst vond ik een uiting van eigen gevoelens die ikzelf nooit onder woorden kon brengen. Gevoelens waarvan ik dacht dat ik ze gewoon maar moest…

Zoek ons op Google+