Geef starters een kans in de culturele sector

Blijkbaar kent Vlaanderen een sterke daling van studenten aan de faculteit letteren en wijsbegeerte terwijl de exacte wetenschappen qua studentenaantallen stijgen. Veel minder jongeren kiezen vandaag de dag voor een opleiding geschiedenis, wijsbegeerte, kunstgeschiedenis of een andere culturele studie. Heeft de maatschappij geen nood meer aan cultuur?

Een grote factor die hierbij meespeelt, is de jobzekerheid, of laat ons zeggen het gebrek daaraan. Jongeren die toch kiezen voor een sociale, culturele of artistieke richting, maken deze keuze dus met hun hart. Het zijn dromers en dromers stellen zich geen vragen zoals: “zal ik later veel geld verdienen met een job in deze sector?”. Nee, dromers – net zoals ik – kiezen voor een opleiding die ze graag doen, waar ze voldoening uit kunnen halen, waar ze gelukkig van worden. Een diploma behalen binnen een domein dat hen passioneert, zij het het sociale, culturele of artistieke, is voor vele jongeren een toeleiding naar een job waaruit ze veel voldoening en geluk denken te halen.

Maar wat gebeurt er met deze jongeren als ze eenmaal zijn afgestudeerd? De roze wolk die er hangt tijdens de studies wordt doorprikt als ze gaan solliciteren…

Ik vraag mij af: hoe vaak moeten zij de volgende woorden “helaas, maar je hebt niet genoeg ervaring” nog slikken? Waar moeten ze die ervaring opdoen, als niemand hen de kans geeft om de eerste stappen in het werkveld te zetten? Organisaties lijken bang te zijn om te investeren in ondernemende jongeren met enorm veel goesting, hen kansen te geven om hen te laten groeien binnen de organisatie. Ze gokken steeds op veilig en kiezen voor de kandidaat met het meeste ervaring. En die laatste is er altijd, want de concurrentie voor een job binnen de culturele sector is enorm groot. Jongeren worden gewaardeerd voor hun out-of-the-box perspectief, hun mening, hun frisse ideeën maar wie durft hen werkelijk verantwoordelijk te geven?

Ik roep daarom organisaties ook op om verder te kijken dan wat jaartallen op een papier, maar het potentieel te zien van jongeren. Geef jongeren de kans om meer ervaring op te doen en hen te laten ondernemen zodat hun dromen werkelijkheid worden en hun frisse ideeën in de praktijk worden omgezet. Ik ben enorm trots om deel uit te maken van een organisatie die jongerenemancipatie enorm hoog in het vaandel draagt. AmuseeVous is niet bang om jongeren verantwoordelijkheid te geven, integendeel! Jongeren zijn de motor van onze organisatie: we laten hen projecten coördineren en verantwoordelijkheid opnemen, we laten ruimte voor hun frisse ideeën en hun eigen manier van aanpak. We coachen en ondersteunen jongeren, specifiek binnen de culturele sector. Op die manier dragen wij ons steentje bij om deze ondernemende jongeren hun droomplekje in de maatschappij te laten vinden. Zo zou het overal moeten zijn!

Annouk Brebels

Lees de andere artikels van Annouk Brebels (see all)

Ook geschreven door Annouk Brebels