Het duistere in ieder van ons

Op zondag 26 februari gaat in Sphinx Cinema Teleurdeugd in première, een langspeelfilm over psychisch lijden. Gebaseerd op eigen ervaringen en geproduceerd door eigen middelen, hoopt dit Gentse filmproject depressie op een vernieuwende manier in beeld te brengen en daarmee het thema bespreekbaar te maken. 

Depressie komt steeds meer onder de aandacht, maar toch heerst er nog een groot maatschappelijk onbegrip. “De film is ontstaan uit een frustratie over het maatschappelijk denken rond psychische stoornissen, uit een drang om mensen wakker te schudden en luidop te schreeuwen: ‘Het is niet wat je denkt!’” De film biedt geen antwoorden of oplossingen, maar nodigt uit tot reflectie en dialoog.

Teleurdeugd neemt de kijker mee in de beklemmende, rauwe, soms melancholische gevoelswereld van Marius, een getormenteerde twintiger die een diepe teleurstelling koestert tegenover zichzelf en de maatschappij. Hij zwerft doelloos rond in zijn bestaan, tot hij op een dag het gezelschap krijgt van zijn duister alter ego. Een sjofele, kettingrokende, onstuimige mededrifter: soms dichtbij, soms ver weg maar toch… altijd daar. Samen scheren ze duizelingwekkende toppen, maar de rand van de afgrond is nooit ver weg. Slagen ze erin elkaar in balans te houden, of storten ze de diepte in?

Teleurdeugd is een film met een surrealistische hoek af. Een bewuste keuze, aldus de makers, want “als je naar de kern wil gaan van depressie en de strijd die wordt gevoerd in ons eigen hoofd, dat moet je afstand nemen van de realiteit. In onze zwaarste momenten voelt het leven ook niet meer reëel aan.” Het resultaat is een ruwe, gedesoriënteerde vertelling. Geen narratief, maar fragmentarische beelden die langzaam opbouwen naar een broeierig slot. Een omweg zonder uitweg. Kortom, Teleurdeugd is een wervelwind die gegarandeerd stof tot nadenken doet opwaaien.

Teleurdeugd gaat in première op zondag 26 februari. De andere speeldata zijn 2 en 5 maart.

The following two tabs change content below.

cynthia Van Der Heyden

Historica en Amerikanologe. Recent afgestudeerd, maar nog lang niet klaar met het zoeken naar antwoorden. Cultuurenthousiasteling met een voorliefde voor Belgisch surrealisme, Italiaanse retro en Amerikaanse indie.
HOME

Ook geschreven door cynthia Van Der Heyden

Artikel Uit de tijd geworpen, vergeten paradijs: Op zoek naar Vlaanderen
cynthia Van Der Heyden — 22 July, 2017

De Phoebus Foundation, het kunstfonds van Fernand Huts, strijkt voor de tweede keer neer in het Gentse Caermersklooster. Na Voor God en Geld is er nu OER. Wortels van Vlaanderen. OER belicht enkele van de meest invloedrijke kunstenaars die Vlaanderen rijk is. Indrukwekkende schilderijen worden tentoongesteld in een ambitieus decor. De omkadering doet echter heel…

Artikel Hoe wild ben jij? – De Nieuwe Wilden in het Groninger Museum
cynthia Van Der Heyden — 12 September, 2016

Hoe wild ben jij? Wild genoeg om naar het verre Groningen af te reizen? Er gaat niets boven Groningen, zo wordt gezegd. Letterlijk én figuurlijk. Daar zit het wereldvermaarde Groninger Museum vast voor iets tussen. Het museum haalde vorig jaar nog uitgebreid het nieuws met zijn tentoonstelling over David Bowie. De kostuums en de handgeschreven…

Zoek ons op Google+