Het FoMu blaast kaarsjes uit en Saskia De Coster hangt post-its op.

Het Fotomuseum in Antwerpen heeft dit jaar wat te vieren, ze bestaat maar liefst vijftig volle jaren. Hoog tijd dus voor een bezoekje aan deze jarige.

Als je binnenwandelt in het museum, dan zie je meteen een fotocabine staan. Deze mobiele photomaton heeft in de zomervakantie heel Antwerpen verovert. En ook nu kan je jezelf nog (met je lief, vrienden of je hond) laten vereeuwigen voor de lens.

Maar het FoMu heeft ook jouw hulp nodig tijdens dit verjaardagsjaar. Langs de trappen zie je dat een slinger van foto’s de muren siert. Deze Birthday Wall toont alle beste foto’s van bezoekers. Aarzel dus niet en stuur je eigen top-foto in of stem met je like-sticker op je favoriet.

imageFoMu1

 

Nu, ik kom niet zomaar het museum bezoeken, want ook deze maand valt er iets speciaals te beleven in het FoMu. Elke zondag is er namelijk een literaire matinee. Een schrijver of dichter neemt je mee op sleeptouw doorheen de tentoonstelling ‘Mijn Vlakke Land’. Tijdens mijn bezoek laat ik me verrassen door Saskia De Coster haar interpretatie.

De foto’s in de tentoonstelling zijn hier en daar aangevuld met een gele post-it. De schrijfsels lijken een soort toelichting of ondertitel bij het werk. Voorbeeld: ‘Samen schudden ze het hoofd in ongeloof’. Ik leg nieuwe associaties door het toegevoegde opschrift en hier en daar lijkt het alsof de fragmenten op elkaar aansluiten.

De tentoonstelling zelf, ‘Mijn Vlakke Land’, toont de natuur in al zijn verscheidenheid: groots, poëtisch, kleurrijk, stil,… Het voelt net alsof je een boswandeling maakt binnen de museummuren.

En dan komt Saskia toelichting geven bij haar ingreep in het museum. De Post-its zijn inderdaad een soort ondertitel bij het werk, maar tegelijk ook flarden uit een verhaal. Ze begint te lezen en plots waan je je niet meer in een bos, maar in een lawaaierige appartementsblok. Een fijne ervaring waarin taal en beeld in elkaar overvloeien, elkaar contrasteren en beïnvloeden.

imageFoMu2

 

Maaar het feestjaar is nog niet afgelopen. Hieronder nog 2 momenten waarop je absoluut naar het FoMu moet gaan:

1. In oktober opent de tentoonstelling ‘August Sander‘, een fotograaf die in de vorige eeuw de hele samenleving in beeld probeerde te brengen via portretten. Ontdek zelf hoe ‘de bakker’ of ‘de revolutionair’ eruit zien!

2. Het Feestweekend! Op 20, 21 en 22 november kan je: verjaardagstaart eten terwijl je de nieuwe collectiepresentatie bewonderd, workshops volgen of met een gids op stap staan doorheen de tentoonstellingen.

 

Allen daarheen dus!

 

The following two tabs change content below.

Evi Wouters

Als museumgids wil Evi jong en oud warm maken voor haar eigen liefde, hedendaagse kunst. Daarnaast laat ze haar schoenen en theetassen overal rondslingeren en houdt ze van fietsen en de zomerse festivalsfeer. In het weekend verdwaalt ze graag in musea, de stad of een goed boek.
HOME

Ook geschreven door Evi Wouters

Artikel Mijn museum (nieuwjaars)brief aan de stad.
Evi Wouters — 17 January, 2016

Liefste stad, Op de valreep heb ik jou ontdekt, net voor het nieuwe jaar. Ik werd verliefd op dat deugnieten gezicht tussen de kasseien. Hij stond daar, onder een waslijnen brug, wat guitig te wezen. Samen met het onbekend verhaal op de muur en de bolderende aardappelen. Ik werd overvallen door het beneveld uitzicht van…

Artikel Een blik in een gedicht: Democratische Luxe
Evi Wouters — 22 October, 2015

  4 jassen aan de muur. Een reiziger in de gure wind. 4 beelden onderweg. Een reiziger turend aan het raam. 4 zielen aan het dwalen. Een reiziger, alleen. Ochtendgrijs en miezerweer. Koude voeten en vergeten handschoenen. Wolkje blazen? Helaas, nog net niet. Geuren en kleuren aan de muur. Nostalgie in een potje en een…

Artikel BOZAR x 3
Evi Wouters — 14 August, 2015

BOZAR, dat is ondergedompeld worden in een rijk aanbod van tentoonstellingen en ondertussen een beetje verloren lopen in een wirwar van gangen en museumzalen. Daarom maakten we voor jullie alvast een selectie uit al die beeldende schoonheid.   DE BELGEN – EEN ONVERWACHT MODEVERHAAL Geen idee wat Belgische mode precies is? Dan komt deze tentoonstelling als geroepen.  Hier krijg je…

Nieuws Vallende sterren en MASse
Evi Wouters — 12 August, 2015

Door een wolk van stofdeeltjes die onze aarde passeert, is augustus dé maand van de vallende sterren. Meer nog, donderdagavond zou deze sterrenregen zijn hoogtepunt bereiken. Maar hoe kan je die vallende sterren nu het best bekijken? Op een museum natuurlijk! Elke donderdagavond van 21 uur tot 23 uur kan je op het dak van het…

Weekendtip WEEKENDTIP: VEELZIJDIGHEID MET BERND LOHAUS
Evi Wouters — 10 June, 2015

140 planken op, naast en onder elkaar gelegd. Samen vormen ze een massa. Een groot houten monumentaal werk. Samen een hoopje hout, een hoopje aarde of een golfbreker? Als u Bernd Lohaus al kende, dan is het waarschijnlijk van een werk zoals dat van hierboven. Maar eigenlijk is hij veel meer dan dat. Hij maakt…

Zoek ons op Google+