Museum Hof van Busleyden

Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen

Museum Hof van Busleyden
Tot de volledige renovatie afgerond is in 2018 kan je genieten van het imposante gebouw en de prachtige tuin.
OPENINGSURENAfhankelijk van tentoonstelling
TARIEVENAfhankelijk van tentoonstelling

Modern stadsmuseum in een oud paleis

In de zestiende eeuw werd Mechelen een ware paleizen-stad: het ene paleis verscheen na het andere. Zo ontstond ook dit pareltje, het Hof van Busleyden. Oorspronkelijk gebouwd als woning door humanist Hieronymus van Busleyden, nadien omgetoverd tot Berg van Barmhartigheid waar armen renteloos geld konden lenen, en tenslotte volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Maar ook met slechts enkele overeind staande muren kan je iets moois maken. Sinds 1938 biedt het gebouw, volledig heropgebouwd, onderdak aan het Stedelijk Museum van Mechelen. En de geschiedenis loopt voort: momenteel wordt het museum gerenoveerd tot wat in 2018 een echt, modern stadsmuseum moet worden.  Maar vrees niet! In tussentijd is fase 1 afgerond, worden er jaarlijks twee tentoonstellingen georganiseerd en is ook de tuin altijd open zodat je het prachtige gebouw kan bezichtigen. Oef. Tot 2018 overleven we het dus wel.