M/V/X/Kunst

M/V/X/Kunst

De Vlaamse overheid verschaft veel info over veel onderwerpen. Sinds kort ook over gender. Breed onderwerp natuurlijk, maar daar gaan ze vlot mee om daar bij de overheid.

Op deze website gaan we dieper in op deze en andere vragen over gender en gendermechanismen die verweven zijn met ons dagelijks leven. Voor wie niet bekend is met het thema doen we het hele genderverhaal uit de doeken. Wie zich al stevig verdiept heeft in het onderwerp, bieden we actuele voorbeelden en praktische tips.” – Agentschap Binnenlands Bestuur

Allemaal goed en wel!” hoor ik u denken “Maar wij zijn intellectuelen die bezig zijn met kunst!”

Snap ik en de overheid hoort jullie ook. Daarom laat ik jullie graag kennismaken met “In de Kunst”. Een reeks op eerder vernoemde website waar Vlaamse illustratoren en schrijvers hun goesting doen met gender in de kunstgeschiedenis. Enorm interessant als je het mij vraagt!

In een wereld waar normen steeds breder worden is het interessant om eens terug te kijken naar hoe het vroeger nu eigenlijk zat, zeker om enkele pioniers weer op te zoeken. In dit geval denk ik aan meteen Frida Kahlo, maar ook David Bowie. Van Frida werd er een aankleedpopje (zie verder) gemaakt door Vero Beauprez. Heel cool idee van Vero, alleen denk ik wel dat we voor de hedendaagse outfit wat hippere items hadden kunnen uitkiezen. Zo denk ik aan kledingstukken van bijvoorbeeld Jaden Smit of Ruby Rose, maar ieder zijn smaak natuurlijk.

Over Bowie’s Diamond Dogs werd een zeer interessante essay geschreven door Christophe Vekeman.

Anderzijds is het ook mooi om oude werken om te vormen naar een nieuw werk dat overeenstemt met huidige normen en waarden. Zoals Carll Cneut deed met Las Meninas van Diego Velázquez en Eva Mouton met Botticelli’s Venus.

Conclusie: kunst inzetten om aandacht te besteden aan moeilijke onderwerpen werkt om ze makkelijker bespreekbaar te maken. Dat wordt natuurlijk al lang gedaan maar daarom is dit zo leuk: het is eens iets anders, iets nieuw, iets gedurfd.

The following two tabs change content below.

Lisa Verberdt

Ik heb al vele strekkingen binnen de kunst onderzocht in mijn korte leventje, beelden kunsten zijn echter steeds wat op de achtergrond gebleven. Tot nu, ik heb me ingeschreven voor vrije grafieklessen en heb na een aantal musea te bezoeken besefte ik dat ik al meer wist dan ik dacht. Kom samen met mij mee op deze ontdekkingsreis.

Lees de andere artikels van Lisa Verberdt (see all)

HOME

Ook geschreven door Lisa Verberdt

Zoek ons op Google+