Oceania – verken een exotische wereld

 Oceanië is een continent dat tot de verbeelding spreekt: uitgestrekt en extreem gevarieerd, honderden talen en culturen, een mix van de originele cultuur en kolonisatie. De tentoonstelling Oceania in het KMSK probeert ons een inzicht te bieden in dit relatief onbekend deel van de wereld, waar iedereen zich iets kan bij voorstellen, maar weinigen al bezocht hebben.  

Een Moai uit Paaseiland

In het Koninklijk Museum van Kunst en Geschiedenis (KMSK) te Brussel, ook gekend als het Jubelparkmuseum loopt een tentoonstelling over Oceanië, waarbij ook objecten zijn overgekomen uit het Afrikamuseum, terwijl dit in renovatie is.

De tentoonstelling opent met de geschiedenis van de ontdekking van Oceanië, zowel door de originele Polynesiërs, Melanesiërs als later nog de Europeanen. Er is ook een Belgisch tintje, met een fotogalerij over de Belgische expeditie uit 1934 naar Paaseiland. Interessant is dat deze expeditie gemaakt werd op het zeilschip De Mercator, vandaag de dag te bezoeken in Oostende. Het hoogtepunt van deze expeditie en een hoogtepunt in de tentoonstelling is een Moai uit Paaseiland, zoals te zien op de bovenstaande foto.

De herontdekking van Oceanië.

In de grote zaal is er een selectie te vinden van objecten uit de verschillende oceanische culturen.   De tentoonstelling toont vooral de verscheidenheid tussen, maar tegelijk ook de gelijkenissen tussen de verschillende oceanische culturen. Zo komen dezelfde voorwerpen vaak terug, met telkens kleine verschillen.  Voor de liefhebbers is er ook een gigantische wapenmuur. Oceanische culturen kennen namelijk een grote ceremoniële rol toe aan wapens: wapens werden en worden zo vaak gebruikt in Nieuw-Zeelands haka’s.

De tentoonstelling af met een tentoonstelling van de Franse kunstenaar Jean Paul Forest, een Frans-Polynesische kunstenaar. Zijn kunst bestaat uit een hybride installaties van lokale oceanische steensoorten met moderne materialen. Hij ‘knipt’ stukken uit stenen om ze te vervangen door andere materialen als hout en leer. Het contrast en tegelijk de gelijkenis met de klassieke kunstenaars is verfrissend en de moeite waard.

Voorbeeld uit het werk van Forest.

Als conclusie is Oceania een mooie kennismaking met het werelddeel Oceanië wil leren kennen. Het is te merken dat de tentoonstelling is deels op kinderen gericht, en is dan ook redelijk visueel ingericht. Ik vond het wat jammer dat er maar een (dik) uur nodig was om de tentoonstelling (op het gemak) door te lopen. Hét grote nadeel is de prijs, €12 is namelijk niet goedkoop. Daarnaast vond ik het opvallend dat pijnlijke episodes van kolonisatie, onderwerping en emancipatie van Oceanië niet zijn behandeld. Toch vond ik deze tentoonstelling een mooie verkenning van een verre wereld. Voor degenen die niet 48 uur en een duizendtal euro over hebben om naar Oceanië te vliegen, is dit een mooi alternatief.

Praktisch:
-Tot 29 april 2018 in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis.
-Halte Schuman of Merode met de metro, lijnen 1 en 5 rechtstreeks uit Brussel Centraal.
-2,6 kilometer wandelen voor de iets sportievere onder ons.
-€15, €12 voor 19-25.

 

The following two tabs change content below.

Bruno Persyn

Advocaat, recent met volle goesting naar Brussel verhuisd, cultuurliefhebber langs beide kanten van de taalgrens.
HOME

Ook geschreven door Bruno Persyn

Artikel Pieter Pourbus, onbekend maar nu niet meer onbemind
Bruno Persyn — 28 November, 2017

Velen kennen de geschiedenis van Brugge als Bruges la Morte. Na haar hoogtepunt als handel- en kunststad in de middeleeuwen gevallen tot een doodse en verlaten stad, tot haar huidige heropleving als toeristenbestemming. De tentoonstelling ‘Pieter Pourbus en de vergeten meesters’ in het Brugse Groeningenmuseum probeert dit beeld van Brugge te nuanceren door de blijvende…

Artikel Een avondlijk Brussels avontuur
Bruno Persyn — 26 September, 2017

Begin september ben ik begonnen met werken en wonen in Brussel. Dit was vanzelfsprekend een grote verandering tegenover het studeren, zoals de meeste (pas) werkenden wel begrijpen. Mijn dagen zitten nu wel net iéts voller dan tijdens het studeren. Toen waren er vaak rustige dagen, met maar een paar uur les, waarin ik praktisch kon…

Artikel Klassieke muziek is nog niet geklasseerd
Bruno Persyn — 5 August, 2017

Klassieke muziek heeft een nogal stoffig imago. De meeste mensen die je op concerten ziet zijn inderdaad vaak van een zekere leeftijd. Tenzij ze zelf een instrument spelen, zullen de meeste jongeren niet snel op een klassiek muziekconcert belanden. En dat is jammer. Wacht even, zeg je nu misschien. Is dit geen artikel van ‘Museumtoeren’?…

Artikel Een zomers tussendoortje
Bruno Persyn — 14 July, 2017

Op zoek naar een kleine culturele ontspanning? Wat tijd over nu de examens eindelijk gedaan zijn? Een ontspanning die ook nog eens gratis is? (Wat wel handig is aangezien al mijn geld op dit punt al aan festivaltickets en ‘post-examens-feesten’ is opgegaan). Dan heeft Museumtoeren iets voor jou! Tot half september loopt er een fototentoonstelling…

Zoek ons op Google+