OPINIE: Museumnachten trekken veel jong volk, maar wat nadien?

Blijkbaar zetten museumnachten niet aan tot tweede bezoek onder jongeren en waarom dat best ok is.

Twee weken geleden was het Museumnacht Antwerpen, waarbij 24 cultuurhuizen uitzonderlijk ’s avonds open waren. Een topeditie met meer dan 10.000 bezoekers. Of ze met Museumnacht een ander soort bezoekers over de vloer krijgen dan op ‘normale’ dagen? “Ja, vooral een jonger publiek.” Dit jaar bleek 1/5 van de bezoekers van Museumnacht jonger dan 26 jaar. “Maar we zien ze buiten Museumnacht niet meer terug, wat kunnen we daar aan doen?”, hoor ik de Antwerpse musea nog zeggen.

Museumnachten zijn echt iets uit de jaren 2000 en een waar Europees fenomeen. Uit de grond gestampt door musea om van hun oubollig karakter af te raken, hun museum op een laagdrempelige manier voor te kunnen stellen aan een groot publiek, in de hoop dat zij op die manier de smaak te pakken krijgen en vaker musea zullen bezoeken. Daar knelt het schoentje, alleszins toch met de jongere bezoekers. Geen grote moeite om ons, -26-jarigen, te lokken naar museumnachten, maar voor velen onder ons nodigt een museumnacht blijkbaar niet onmiddellijk uit om nadien musea in de dagdagelijkse context te herbezoeken.  Maar is dat een probleem?

Laten we jongeren ten eerste al niet over dezelfde kam scheren. Je hebt jongeren die mét of zonder een museumnacht musea zullen bezoeken. Je hebt jongeren die geen voet – toch niet vrijwillig alleszins – in musea zullen zetten, al mag die museumnacht nog zo spectaculair zijn. En je hebt een grote groep van jongeren daartussenin. Jongeren die bij een avondje uit niet onmiddellijk denken aan musea, maar misschien wel aan een museumnacht. Eerst iets gaan eten met vrienden en daarna voor een zacht prijsje heel wat leuke activiteiten kunnen meepikken in een stad die bruist van het leven ’s avonds.
Dat is wat heel wat jongeren trekt naar museumnachten: het volk, de unieke activiteiten, de speciale sfeer. Musea en stad die overlopen van het volk, het heersen van een gezellige drukte. Zet dat tegenover een traditioneel museumbezoek en je ziet onmiddellijk een verschil. Wil dat zeggen dat jongeren musea doorheen het jaar oubollig en saai vinden? Niet per se. Veel jongeren kiezen gewoon voor die unieke sfeer van een museumnacht, een avond vol mogelijkheden en waar ze kunnen opgaan in de anonimiteit van de drukte. Niet meer, niet minder. In mijn ogen is er dus geen probleem dat een grote groep jongeren énkel naar musea afzakt op museumnacht.

Wil dat zeggen dat we geen moeite meer moeten doen voor jongeren te bereiken als musea? Ab-so-luut niet! De populariteit van museumnachten toont juist aan dat jongeren dit meer aanspreekt  dan het traditionele aanbod en nood hebben aan een programma dat inspeelt op hun noden en verwachtingen, iets dat in vele musea helaas nog afwezig is. En dat is niet ok!

Daarom een oproep naar alle musea: vertaal niet gewoon de kinder- of volwassenrondleidingen, maar maak iets tof op onze maat! En ook: neem het niet persoonlijk als we dan toch enkel afzakken naar dat ene jongerenevent dat jullie voor ons uit de mouw schudden, dat betekent echt niet dat we jullie minder graag zien doorheen het jaar.

Big love,
één van de vele jongeren

HOME

Ook geschreven door Silke Leenen

Artikel De Kotroute komt naar ‘t stad toe
Silke Leenen — 22 November, 2017

De Kotroute? Dat is een kunstenfestival dat baadt in een gloed van gezelligheid en warmte. Door jongeren georganiseerd en vol enthousiasme aan jou gepresenteerd: als je nood hebt aan een stevige dosis cultuur, is deze avond niet te missen. November is een donkere maand. De schemering zet al vroeg in, en voor je het weet…

Artikel De 6 meest akelige musea ter wereld
Silke Leenen — 6 November, 2017

Halloween is nog maar net voorbij, maar stiekem missen we het al! Museumtoeren houdt van Halloween, we houden van lijstjes, maar nog meer van musea. Daarom, maak kennis met de 6 meest akelige musea! 1. El Museo De Las Momias, Guanajuato, Mexico Het El Museo De Las momias is het museum van … HOLY SHIT,…

Artikel 15 confessions van museummedewerkers
Silke Leenen — 13 June, 2017

De blokperiode gaat steeds gepaard met een verhoogde activiteit van de confessions-pagina’s. Met de International Museum Worker Day in zicht, trekken wij deze lijn graag door naar de museale sector. Zie hier: 15 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over musea en haar medewerkers. 1. De reden dat je geen foto’s mag maken, is niet altijd omdat de…

Artikel 15 wtf-musea die je zéker moet bezoeken
Silke Leenen — 18 May, 2017

Geen beter moment dan de internationale museumdag om enkele musea in de spotlight te zetten! Geen Louvre of British Museum in deze lijst, wel ‘unieke’ musea met een hoog wtf-gehalte. 1. Cancun Onderwater Museum, Mexico   Je hebt interactieve musea en dan heb je het Cancun Underwater Museum. Een expo waarvoor je duikgerief nodig hebt…

Zoek ons op Google+