SAM DILLEMANS – Knappe koppen en textuur

Op een kleurrijke steenworp van Antwerpen Centraal stelt Sam Dillemans, de moderne Vlaamse meester, opnieuw tentoon voor het grote publiek. Een witte hangar in de Eggestraat werd voor de gelegenheid stevig karakter toegebracht met zijn werken. Het zijn getuigenissen van een compromisloze passie voor de schilderkunst die hij uit in een soort gulzigheid met verf. Zijn eeuwige bewondering voor kleppers als Rembrandt, Van Gogh en Picasso dreven hem zelf tot een bijna verpletterend arbeidsethos. Uit zijn omvangrijke oeuvre vind je hier nu een mooie greep uit verschillende periodes van zijn ruwe schilderparcours.

Schermafbeelding 2016-05-22 om 21.39.32

Geliefden met ingewerkte zelfportretten duiken op. Vrouwelijke modellen met een hoekige anatomie van mooie jukbeenderen en scherpe schouderlijnen. De donkere doeken prikkelen niet alleen de ogen, maar ook de tastzin. Het reliëf in de verf nodigt uit om dichterbij te gaan. Hoe dichter je gaat, hoe sneller je de figuratie verliest en een abstractere wereld van kleur binnentreedt. 

De dikke, verdroogde verfklodden zijn op zich al mooie abstracties met interessante kleurvermengingen. Het is soms moeilijk je te bedwingen het reliëf niet aan te raken. Te voelen hoe ruw of scherp het grijs, het blauw of het rood aanvoelt. Het is alsof de figuren op het doek schone schaafwondjes meekrijgen door de gretig aangebrachte verflagen. 

SONY DSC

Voor wie Dillemans’ passage in 2013 in het Kasteel van Gaasbeek miste, krijgt in Borgerhout ook nog een kleine herkansing met een selectie uit de reeks ‘Authors’. Een verzameling knappe koppen, waarin je in enkele gedecideerde zwarte penseelstreken bijvoorbeeld Hitchcock, Modigliani of Schubert treffend in het kader herkent. De wand heeft een hoog wie-is-het-gehalte die je op je kennis der groten uit de literatuur-, kunst-, en cultuurgeschiedenis test. De groten aan wie Dillemans zich zo graag meet of laat omringen.

Laat je nu vooral zelf omringen door Dillemans’ doeken, van dichtbij en veraf. Hieronder nog een visueel opwarmertje vooraleer je richting Borgerhout trekt. Let op: onderneem jouw tripje enkel op een woensdag of in het weekend, anders zal je voor een gesloten deur staan en nooit te weten komen uit welke taferelen deze verfstreken afkomstig zijn.

The following two tabs change content below.

Julie Daems

Verleden in de Kunstwetenschappen, nu eerstejaarsstudent Film die de 7de kunst een extra warm hart toedraagt. Aangezien de vraag ‘Wat is kunst?’ al menig mens tot een boeiend cafégesprek of regelrechte waanzin dreef, biedt de spreuk ‘kunst als een overtreffende trap van kunde’ haar vaak standvastigheid. Een sereen museumsfeertje op een dinsdagvoormiddag; oude cinemazaaltjes; snelle potloodschetsen; straatpassage-observaties; om maar enkele favorietjes op te noemen. Oja, en ook nog een zwak voor zwarte chocolade, alles met vitamine C en melancholische landschappen.
HOME

Ook geschreven door Julie Daems

Artikel Suppoost in spotlight
Julie Daems — 28 September, 2016

Beeld je in: een heel kalme woensdagochtend museumsfeer. Hier en daar verspreid over de witte zaal lopen ietwat verloren toeristen, verderop een geconcentreerde habitué. Een klein tv’tje op de vloer dat in een oneindige loop hetzelfde vreemde fragment toont. Er ligt kleine olifant op de grond. Even aanraken mag niet zeker? Actuele kunst, de bezoeker…

Artikel Hoe prachtig was tachtig?
Julie Daems — 30 July, 2016

DUBBELEXPO in het M HKA in Antwerpen Het gelijkvloers van het M HKA toont dat de generatie van the eighties meer kon oppikken dan Rubick’s Cubes, E.T., Pacman en Milletvestjes. Performance- en danskunst kende zijn bloei. Strike a pose, come on, Vogue! Feministe Martha Rosler leest sarcastisch voor uit een Voguemagazine, terwijl één der Cindy…

Artikel De bitterzoete zweem van decadentie
Julie Daems — 17 April, 2016

DIVINE DECADENCE in het Kasteel van Gaasbeek. Een dozijn lege champagneflessen op de antieke vloer, pikante lingerie in de kroonluchter en een kilo coke en kaviaar in de bijkeuken. Het Kasteel van Gaasbeek, met zijn theatrale gangen, intieme kamertjes en geheimzinnige sfeer is hét gedroomde decor voor een expo over decadentie en decadentisme. ‘Divine Decadence’…

Artikel Het blote oog vs. de tablet
Julie Daems — 13 April, 2016

REMBRANDT IN ZWART-WIT Plan je binnenkort een passage door Brussel en heb je zin in een vleugje cultuur? Beklim dan eens die Kunstberg en aanschouw in BOZAR de minutieuze etsen van een van Nederlands beste exportproducten Rembrandt van Rijn. In een zijkamertje van de Brusselse kunsttempel bracht men 90 etsen van de Hollandse schilder/meesteretser onder….

Zoek ons op Google+