Sarcophagi: over Egyptenaren en de dood

Aan alle liefhebbers van het oude Egypte: rep je naar Sarcophagi in het Jubelparkmuseum (Brussel)! Aan alle niet-liefhebbers: gooi je overtuigingen aan de kant en ga ook eens kijken! Deze tentoonstelling staat volledig in het teken van, je raadt het, sarcofagen. Als je denkt dat dit eentonig zal zijn, denk dan maar eens opnieuw. Het mysterie van de Egyptische dodencultus is boeiender dan je je kan inbeelden.

Sarcophagi toont je de evolutie van sarcofagen en de tradities die ermee samengaan. Je begint ergens in de prehistorie en eindigt in het ptolemeïsche rijk (je weet wel, de tijd van Cleopatra). En ja, er liggen echte mummies!

Sarcofaag, Sarcophagi, Jubelparkmuseum, KMKG

Ook bij sarcofagen is het cool om voor laagjes te gaan.

Een zeldzame kans

Je krijgt op Sarcophagi ook een uniek inzicht in opgravingspraktijken. Er wordt uitleg gegeven over hoe de archeologische objecten tot bij ons geraakt zijn. Don’t worry, het is geen saaie les. Mijn favoriete anekdote was bijvoorbeeld die van de ‘sarcofaag als kippenhok’. Je kan zelfs live zien hoe de restauratie verloopt in het pop-up labo. Voor de echte die-hards kan je ook nog een stage op Ischia winnen bij het Istituto Europeo del Restauro. Dan kan je zelf misschien ook eens aan de slag.

Sarcophagi, Jubelparkmuseum, KMKG, Istituto Europeo del Restauro

Restauratielabo van het ‘ Istituto Europeo del Restauro’

Weelderige grafgiften

Krijg je nu echt alleen sarcofagen te zien? Nee hoor, er zijn veel andere objecten die een totaalbeeld helpen te scheppen. Je wordt in aanraking gebracht met allerlei grafgiften (van juwelen tot huisdieren, jep die Egyptenaren namen echt alles mee). Er wordt ook een hele sfeer gecreëerd door de bijzondere geluidsfragmenten.

Dodenmasker, Sarcophagi, Jubelparkmuseum, KMKG

Dodenmaskers

Deze geweldige tentoonstelling is wegens succes verlengd tot het einde van april (ik ben dus niet de enige die hem goed vindt). Meer informatie vind je hier. Dus hop met de beentjes en walk like an Egyptian naar Brussel.

The following two tabs change content below.

Gaya De Launois

Kunstwetenschapper/musicologe van opleiding - schrijfster/zangeres in het hart - cultuurliefhebber met een voorkeur voor opera, de Oudheid en Art Nouveau. Volgens mij is dat mijn essentie. En misschien ook mijn prettig gestoorde karakter, obsessie met superhelden en algemene lompheid...maar die eerste samenvatting blijft toch veel beter klinken hé.
HOME

Ook geschreven door Gaya De Launois

Artikel Klein, maar fijn: de zoektocht naar verborgen parels/musea
Gaya De Launois — 15 July, 2017

Moeten we altijd teruggrijpen naar de grote bekenden voor onze dagelijkse dosis cultuur? Kan een waardevol bezoek enkel plaatsvinden in de BOZAR, het SMAK, het M HKA, …? Natuurlijk niet, maar hoe kom je terecht bij minder bekende EN kwaliteitsvolle musea? Ik stel deze vragen uit noodzaak, ik wil ze namelijk vinden. Ontdek samen met…

Weekendtip NOX.X Museumnacht Ename: Cultuur buiten de Museumzalen
Gaya De Launois — 7 July, 2017

Nog geen plannen voor het komende zwoele weekend? Hier volgt alvast een klein beetje inspiratie. Aanstaande zaterdag kan je in Ename namelijk genieten van de museumnacht. Op 08/07/2017 kan je van 20u tot 2u genieten van een waaier aan verschillende kunstvormen genieten en dat volledig gratis! Het wordt een mix van internationale en lokale groepen,…

Artikel Rechts / Averechts: is Design Museum Gent de hemel voor uw tastzintuig?
Gaya De Launois — 24 April, 2017

Een tentoonstelling waar je dingen mag aanraken? Yes, please! Na jarenlang ‘do not touch’ te zien staan was het wel eens tijd voor verandering. Dus trok ik met gretige vingers naar Rechts / Averechts in Design Museum Gent. Als liefhebber van design (ik heb niet voor niets een jaar Interieurvormgeving gestudeerd) staat het Design Museum…

Artikel De Japanners hadden in de 17e eeuw al Instagram: Ukiyo-e
Gaya De Launois — 20 December, 2016

Dat we tegenwoordig vaak innovatie uit Japan zien komen verbaast ons al helemaal niet meer. De bewering dat ze eeuwen voor er nog maar sprake was van het internet al Instagram hadden? Die zal wellicht op wat meer ongeloof stuiten. En toch is het echt wel zo, soort van toch, in de vorm van Ukiyo-e….

Artikel TRADEMARKS: Kunstensector of/en/als Big Business?
Gaya De Launois — 1 December, 2016

Dit jaar kwam de StadsTriënnale Hasselt-Genk met een fascinerend thema op de proppen: TRADEMARKS. Tijdens dit festival ga je op zoek naar de relaties tussen merken en kunstvormen. Dat doe je via heel wat verschillende kunstvormen en standpunten. Er zijn maar liefst zeven verschillende tentoonstellingen die je kan bezoeken en heel wat randactiviteiten. Begin je…

Weekendtip Lichaamsversiering in het MAS met Body Art
Gaya De Launois — 14 April, 2016

Heb je dit weekend nog niets te doen? Zak dan zeker af naar het mooie Antwerpen voor Body Art in het MAS. Het is je laatste kans om deze blikverruimende tentoonstelling te bezoeken. In onze Westerse maatschappij gaan tattoo’s en piercings vaak samen met buitenbeentjes. Met als gevolg dat er heel wat vooroordelen rond bestaan….

Artikel Oostende ontdekken met The Crystal Ship
Gaya De Launois — 12 April, 2016

Hou je van cultuur, maar niet van stoffige musea? Vind je het leuk op zoek te gaan naar verborgen zaken? Heb je zin om Oostende eens vanuit een andere hoek te bekijken?  Heb je op één, of meerdere van deze vragen ‘ja’ geantwoord, dan is dit iets voor jou! Doorheen de openbare ruimte van Oostende,…

Zoek ons op Google+