Suppoost in spotlight

annie

Beeld je in: een heel kalme woensdagochtend museumsfeer. Hier en daar verspreid over de witte zaal lopen ietwat verloren toeristen, verderop een geconcentreerde habitué. Een klein tv’tje op de vloer dat in een oneindige loop hetzelfde vreemde fragment toont. Er ligt kleine olifant op de grond. Even aanraken mag niet zeker?

Actuele kunst, de bezoeker krijgt er soms kop noch staart aan, dus beslist om er zelf een bizar kunstbeest van te maken. Welnu, als je goed kijkt, vind je aan weerszijden van de witte wanden of verscholen in hoekjes op stoelen de erfgoedbewaker aka suppoost. Je herkent ze aan hun pokerface met argusogen. Strak in het pak en keurig geïdentificeerd met badge. Ze blinken uit in subtiele aanwezigheid en beschikken over gevoelige antennes om de bezoekers gade te slaan. Een eerste indruk is niet altijd de juiste, of meest volledige.

Op de bovenste etage van het S.M.A.K. treedt de anonieme erfgoedbewaker uit de schaduw. Ontdek in de expo ‘Mens Erger Je Niet’ de sympathieke mensen achter de suppoostfaçade. Warme getuigenissen over moderne kunst zonder hoogdravende poespas, een mooie zeldzaamheid tegenwoordig.

Museumtoeren maakte een praatje met erfgoedbewakers Annie en Chris. Zij vertellen over het collectiestuk waar zij ooit een coup de foudre bij voelden. Spring nog eens binnen voor 24 oktober in het S.M.A.K. en ontdek waarom die kleine olifant daar ligt.

The following two tabs change content below.

Julie Daems

Verleden in de Kunstwetenschappen, nu eerstejaarsstudent Film die de 7de kunst een extra warm hart toedraagt. Aangezien de vraag ‘Wat is kunst?’ al menig mens tot een boeiend cafégesprek of regelrechte waanzin dreef, biedt de spreuk ‘kunst als een overtreffende trap van kunde’ haar vaak standvastigheid. Een sereen museumsfeertje op een dinsdagvoormiddag; oude cinemazaaltjes; snelle potloodschetsen; straatpassage-observaties; om maar enkele favorietjes op te noemen. Oja, en ook nog een zwak voor zwarte chocolade, alles met vitamine C en melancholische landschappen.
HOME

Ook geschreven door Julie Daems

Artikel Hoe prachtig was tachtig?
Julie Daems — 30 July, 2016

DUBBELEXPO in het M HKA in Antwerpen Het gelijkvloers van het M HKA toont dat de generatie van the eighties meer kon oppikken dan Rubick’s Cubes, E.T., Pacman en Milletvestjes. Performance- en danskunst kende zijn bloei. Strike a pose, come on, Vogue! Feministe Martha Rosler leest sarcastisch voor uit een Voguemagazine, terwijl één der Cindy…

Artikel SAM DILLEMANS – Knappe koppen en textuur
Julie Daems — 22 May, 2016

Op een kleurrijke steenworp van Antwerpen Centraal stelt Sam Dillemans, de moderne Vlaamse meester, opnieuw tentoon voor het grote publiek. Een witte hangar in de Eggestraat werd voor de gelegenheid stevig karakter toegebracht met zijn werken. Het zijn getuigenissen van een compromisloze passie voor de schilderkunst die hij uit in een soort gulzigheid met verf. Zijn…

Artikel De bitterzoete zweem van decadentie
Julie Daems — 17 April, 2016

DIVINE DECADENCE in het Kasteel van Gaasbeek. Een dozijn lege champagneflessen op de antieke vloer, pikante lingerie in de kroonluchter en een kilo coke en kaviaar in de bijkeuken. Het Kasteel van Gaasbeek, met zijn theatrale gangen, intieme kamertjes en geheimzinnige sfeer is hét gedroomde decor voor een expo over decadentie en decadentisme. ‘Divine Decadence’…

Artikel Het blote oog vs. de tablet
Julie Daems — 13 April, 2016

REMBRANDT IN ZWART-WIT Plan je binnenkort een passage door Brussel en heb je zin in een vleugje cultuur? Beklim dan eens die Kunstberg en aanschouw in BOZAR de minutieuze etsen van een van Nederlands beste exportproducten Rembrandt van Rijn. In een zijkamertje van de Brusselse kunsttempel bracht men 90 etsen van de Hollandse schilder/meesteretser onder….

Zoek ons op Google+