‘Tentoonstelling in 1 minuut’: over de meest gevarieerde tentoonstellingsruimte van Brussel

Toen ik besloot om een artikel te schrijven over de tentoonstellingen in de Sint-Gorikshallen, was ik me van geen kwaad (lees: haast) bewust. Maar toen ik een weekje of twee later de laatste hand wou leggen aan dit verslag, bleek dat de expo’s die ik bezocht had al voorbij waren. En ook de volgende exposities staan al op punt van eindigen … vandaar dus dit artikel over ‘tentoonstellingen in 1 minuut’ (bij wijze van spreken, hé)

Die ene minuut moet je natuurlijk niet letterlijk nemen, maar het is wel opvallend dat de tentoonstellingen in de Sint-Gorikshallen elkaar snel opvolgen. De drie ruimtes en vaak slechts 3-4 weken per expositie zorgen ervoor dat je snel en veel tentoonstellingen op een jaar hebt, maar… je mag dus niet te lang treuzelen als je er eentje écht graag wilt zien.

Voor ik het vergeet: de Sint-Gorikshallen liggen in hartje Brussel, op amper 2 minuutjes wandelen van de Beurs. En hoewel dit één van dé trekpleisters voor buitenlandse toeristen is, weten veel te weinig Belgen deze plek liggen. Ja, als je in de buurt woont of er vaak naartoe komt ken je de hallen uiteraard. En ja, als ik je een foto toon zullen ook velen zich herinneren dat ze de hallen eigenlijk wel kennen, van z’n typische schooluitstap naar Brussel. Maar zo, bij naam, doen de hallen te weinig een belletje rinkelen. En dat is zonde, want de straten rond de Sint-Gorikshallen zijn al jaar en dag dé ontmoetingsplek voor Brusseleirs, studenten, workaholics en Bourgondiërs met een appetijt voor lekker Aziatisch eten.

Sint-Gorikshallen

Ook ik kom daar dus geregeld samen met mijn vrienden voor een studiepauze of after work drinks. En deze keer werd onze aandacht getrokken door een tentoonstelling over straffe vrouwen: grote portretfoto’s van vrouwen over de hele wereld hingen te pronken aan de buitenmuur van de Sint-Gorikshallen. Elk met een eigen verhaal en hun eigen kracht. Wonder woman x 20 dus!

En ook binnen bleek Hollywood niet ver weg, want een fototentoonstelling uit ‘de tijd van toen’ bracht ons terug naar de jaren ’50 en ’60 vol wijde rokken en gelkapsels. Waar is Wally? werd nu Waar is John (Lennon)? met elke bekende naam die ooit voet op Belgische bodem zette. Jaja, voor deze expo was er duidelijk in oude fotoboeken en archieven gerommeld, want het was zoeken geblazen om sommige BV’s, Hollywoodsterren of ons eigen koningshuis in hun jonge jaren te herkennen.

Sint-Gorikshallen

Maar aan alle leuke dingen komt een eind… en in de Sint-Gorikshallen is dat altijd bijzonder snel. Beide tentoonstellingen waren relatief klein en snel doorlopen. Dus er speciaal voor naar Brussel komen zou ik niet doen. Maar als je hier toch al bent: dan kan je gerust genieten van een after work drink, wat kunst en cultuur aan de muur en (als je geluk hebt) een live concert wereldmuziek.

Kortom: voor korte, maar krachtige tentoonstellingen – zo goed als altijd gratis, een gevarieerd aanbod en snelle wissels van expo’s, ben je hier aan het juiste adres! Meer info over de Sint-Gorikshallen en haar vele tijdelijke tentoonstellingen vind je op: http://sintgorikshallen.be/  Mijn persoonlijke favorieten van deze maand zijn alvast: Vibrant India/Art Now en Clair-obscur/Art Nouveau architectuur door de ogen van een Duitse fotografe. Zie ik je daar?

The following two tabs change content below.

Gwendolyne Roggeman

Studente, reisliefhebber en idealiste met grote dromen. Ik hou van alles wat met cultuur te maken heeft, maar je kan mij het meest vinden in theaterzalen, bij 19e en 20e-eeuwse schilderkunst of genietend van architecturale hoogstandjes. Kunst kleurt mijn leven en hopelijk ook dat van jou, want zoals mijn favoriete quote luidt: the 'earth' without 'art' is just 'eh'...
HOME

Ook geschreven door Gwendolyne Roggeman

Artikel 5 Hippe tips & tricks om zélf je museumbezoek interactief te maken
Gwendolyne Roggeman — 7 October, 2018

In ons vorig artikel “TESEUM: De kracht van interactieve expo’s” konden jullie lezen hoe het TESEUM in Tongeren een geweldige manier gevonden heeft om hun collectie interactief te maken voor elke leeftijdsgroep. Maar niet elk museum maakt het je zo gemakkelijk en geeft je die leuke ervaring uit zichzelf. Toch is er niets dat je…

Artikel TESEUM: De kracht van interactieve expo’s
Gwendolyne Roggeman — 7 October, 2018

Als rasechte cultuurliefhebber, zoals jullie, sta ik altijd klaar om een nieuw museum of een tijdelijke tentoonstelling te ontdekken. Toch zijn er van die onderwerpen die me iets minder aanspreken: de schatkamer van de Tongerse basiliek bijvoorbeeld. Tijdens een dag-uitstapje met mijn tante werd ik toch het TESEUM binnengetrokken en dat draaide uit op een…

Artikel 7 straffe verhalen over kunst en criminaliteit
Gwendolyne Roggeman — 6 July, 2018

De mediastorm over de omstreden Russische schilderijen uit het MSK Gent is ondertussen gaan liggen, maar berichten over vervalsingen, diefstal en vernieling van cultureel erfgoed zijn nooit ver te zoeken. Van conservatoren die the dark side kozen tot politieagenten met ‘lachwekkende’ moustaches: dit zijn 7 straffe verhalen over criminaliteit in de kunstsector.   1. Oeps,…

Zoek ons op Google+