TRADEMARKS: Kunstensector of/en/als Big Business?

Dit jaar kwam de StadsTriënnale Hasselt-Genk met een fascinerend thema op de proppen: TRADEMARKS. Tijdens dit festival ga je op zoek naar de relaties tussen merken en kunstvormen. Dat doe je via heel wat verschillende kunstvormen en standpunten. Er zijn maar liefst zeven verschillende tentoonstellingen die je kan bezoeken en heel wat randactiviteiten. Begin je daguitstap dus maar al te plannen!

Stadstriënnale Hasselt Genk Trademarks

De Festivalpas

Bij je bezoek aan TRADEMARKS wordt je uitgerust met bovenstaande festivalpas als toegangsticket voor alle tentoonstellingen. Hang deze rond je nek en je kan bij elke locatie zo binnen lopen. Het VIP-gevoel dat daarmee samengaat valt gemakkelijk te waarderen. Alle informatie die je nodig hebt staat hier ook in, heel handig voor de mensen die graag alles honderd keer checken (ja, ik ben ook zo iemand). Toch is het plannetje niet altijd super praktisch. Voor was dat mij echter geen probleem dankzij mijn trouwe smartphone. Als je de luxe van een broekzak-gps niet hebt is het handig om op voorhand goed op te zoeken waar je moet zijn. Voor de rest kan ik geen negatief woord over de hele organisatie neerschrijven. Laten we dus bekijken waarom de StadsTriënnale echt een bezoek waard is.

Jammer genoeg heb ik hier niet de tijd om al de verschillende tentoonstellingen te bespreken. Ze zijn stuk voor stuk aan te raden, maar ik ga hier geen artikel presenteren waar je uren leesplezier aan hebt… Daarom heb ik er drie uitgekozen en ga ik die kort voorstellen. Mijn keuze werd om verschillende redenen gemaakt. De selectie toont dat TRADEMARKS heel wat uiteenlopende perspectieven en kunstvormen aan bod laat komen. Stiekem waren dit ook mijn drie favorieten, dus wil ik mijn ervaring ermee graag delen.

Derde Plaats: Animalcoholics

Er is de laatste tijd heel wat te doen rond alcohol(misbruik). Deze tentoonstelling barst dus van de actuele relevantie. De alcoholindustrie is er eentje waar heel veel geld in zit. Het valt dus te verwachten dat er een deel van dat geld naar de reclame gaat. We weten allemaal ook dat reclame gemaakt wordt om dingen te verkopen en dus niet altijd zo realistisch hoeft te zijn. Maar is dat eigenlijk wel verantwoord? Frieke Janssens stelde zichzelf blijkbaar dezelfde vraag. Haar foto’s van dronken dieren worden tegenover de geïdealiseerde beelden geplaatst om mensen aan te sporen tot kritisch denken.

Als dit maatschappelijk probleem not your cup of tea is kan je ook gewoon gaan om heel wat mooie afbeeldingen te bewonderen. Janssens’ foto’s zijn ook heel mooi geplaatst in hun omgeving en eigenlijk wel wat hilarisch om naar te kijken. De historische reclame-uitingen zijn ook heel artistiek en voor posterfanaten een buitenkans. Als je nog nooit in het Jenevermuseum of Stadsmus in Hasselt geweest bent kan dat ook extra motivatie voor een bezoekje zijn.

Animalcoholics Stadstriënnale Hasselt Genk Trademarks

Animalcoholics: reclame en kritiek

Op twee staat Manufactuur 3.0

Hoe cool is het om eens van dichtbij te zien waar kunstenaars zich mee bezig houden? Bij Manufactuur 3.0 wandel je het ene atelier na het andere binnen. Elke ruimte biedt een persoonlijk interpretatie van de zoektocht naar nieuwe productievormen. 3D-printen, de invloed van feminisme, nadenken over vernieuwing, … er zijn enorm veel thema’s die verkend worden en dat allemaal voor jouw ogen.

Persoonlijk vond ik het heel inspirerend om de verschillende werkruimtes te verkennen. Het is niet enkel interessant om zo dichtbij het creatieve proces te vertoeven, je wordt ook aangespoord om actief mee te denken. (Kijk hieronder maar naar hoe ik vlijtig mijn ideeën neerschrijf.) Als je dus wat meer inzicht wil hebben in de denk- en werkprocessen van kunstenaars is dit the place to be. Rep je dus snel naar Z33 en C-mine.

Manufactuur 3.0 Z33 Stadstriënnale Hasselt Genk Trademarks

Manufactuur 3.0: een blik achter de schermen

 And the winner is: Label It

Als je net zo veel van mode houdt als ik dan mag je deze tentoonstelling in het Modemuseum Hasselt zeker niet missen. Alleen al de kans om deze prachtige stukken te zien kan je niet laten liggen. Van old-school avondjurken tot Coco Chanel en Alexander McQueen, er valt voor iedereen wel iets moois te zien.

Daarnaast verkent de tentoonstelling ook hoe modemerken tot stand komen. Vragen rond originaliteit en plagiaat worden geopperd en beantwoord. Hier wordt echt duidelijk wat voor een industrie de mode-wereld is en wat mensen al niet doen om een graantje mee te pikken. En zei ik al dat hier echt mooie kleren te zien zijn?!

Label It Stadstriënnale Hassel Genk Trademarks Modemuseum

Label It: every fashion-lovers dream

TRADEMARKS samengevat

In elke tentoonstelling komt echt goed naar voren hoe de kunstensector bezig is met haar relatie tot de zakenwereld. Wat het bijzonder maakt is dat er overal een omgeving gecreëerd wordt waar je zelf ook kan nadenken over je positie daarin. Ik kan iedereen alleen maar aanraden om met een kritische geest naar de StadsTriënnale te trekken en de verschillende locaties te verkennen.

Heeft echter geen enkele van deze tentoonstellingen je zinnen geprikkeld? Laat dat je dan toch maar niet tegen houden om dit jaar de StadsTriënnale te bezoeken. Er is nog zo veel meer te zien! Alle informatie vind je op hun website. Je festivalpas blijft tijdens heel de duur van TRADEMARKS geldig, dus je hoeft niet alles op dezelfde dag te bezoeken. Of je kan de dingen eruit kiezen die je interessant lijken en je daguitstapje met nog iets anders combineren. Er is dus eigenlijk geen excuus meer om niet naar Hasselt en Genk te trekken, have fun!

 

The following two tabs change content below.

Gaya De Launois

Kunstwetenschapper/musicologe van opleiding - schrijfster/zangeres in het hart - cultuurliefhebber met een voorkeur voor opera, de Oudheid en Art Nouveau. Volgens mij is dat mijn essentie. En misschien ook mijn prettig gestoorde karakter, obsessie met superhelden en algemene lompheid...maar die eerste samenvatting blijft toch veel beter klinken hé.
HOME

Ook geschreven door Gaya De Launois

Artikel Klein, maar fijn: de zoektocht naar verborgen parels/musea
Gaya De Launois — 15 July, 2017

Moeten we altijd teruggrijpen naar de grote bekenden voor onze dagelijkse dosis cultuur? Kan een waardevol bezoek enkel plaatsvinden in de BOZAR, het SMAK, het M HKA, …? Natuurlijk niet, maar hoe kom je terecht bij minder bekende EN kwaliteitsvolle musea? Ik stel deze vragen uit noodzaak, ik wil ze namelijk vinden. Ontdek samen met…

Weekendtip NOX.X Museumnacht Ename: Cultuur buiten de Museumzalen
Gaya De Launois — 7 July, 2017

Nog geen plannen voor het komende zwoele weekend? Hier volgt alvast een klein beetje inspiratie. Aanstaande zaterdag kan je in Ename namelijk genieten van de museumnacht. Op 08/07/2017 kan je van 20u tot 2u genieten van een waaier aan verschillende kunstvormen genieten en dat volledig gratis! Het wordt een mix van internationale en lokale groepen,…

Artikel Rechts / Averechts: is Design Museum Gent de hemel voor uw tastzintuig?
Gaya De Launois — 24 April, 2017

Een tentoonstelling waar je dingen mag aanraken? Yes, please! Na jarenlang ‘do not touch’ te zien staan was het wel eens tijd voor verandering. Dus trok ik met gretige vingers naar Rechts / Averechts in Design Museum Gent. Als liefhebber van design (ik heb niet voor niets een jaar Interieurvormgeving gestudeerd) staat het Design Museum…

Artikel De Japanners hadden in de 17e eeuw al Instagram: Ukiyo-e
Gaya De Launois — 20 December, 2016

Dat we tegenwoordig vaak innovatie uit Japan zien komen verbaast ons al helemaal niet meer. De bewering dat ze eeuwen voor er nog maar sprake was van het internet al Instagram hadden? Die zal wellicht op wat meer ongeloof stuiten. En toch is het echt wel zo, soort van toch, in de vorm van Ukiyo-e….

Artikel Sarcophagi: over Egyptenaren en de dood
Gaya De Launois — 22 April, 2016

Aan alle liefhebbers van het oude Egypte: rep je naar Sarcophagi in het Jubelparkmuseum (Brussel)! Aan alle niet-liefhebbers: gooi je overtuigingen aan de kant en ga ook eens kijken! Deze tentoonstelling staat volledig in het teken van, je raadt het, sarcofagen. Als je denkt dat dit eentonig zal zijn, denk dan maar eens opnieuw. Het…

Weekendtip Lichaamsversiering in het MAS met Body Art
Gaya De Launois — 14 April, 2016

Heb je dit weekend nog niets te doen? Zak dan zeker af naar het mooie Antwerpen voor Body Art in het MAS. Het is je laatste kans om deze blikverruimende tentoonstelling te bezoeken. In onze Westerse maatschappij gaan tattoo’s en piercings vaak samen met buitenbeentjes. Met als gevolg dat er heel wat vooroordelen rond bestaan….

Artikel Oostende ontdekken met The Crystal Ship
Gaya De Launois — 12 April, 2016

Hou je van cultuur, maar niet van stoffige musea? Vind je het leuk op zoek te gaan naar verborgen zaken? Heb je zin om Oostende eens vanuit een andere hoek te bekijken?  Heb je op één, of meerdere van deze vragen ‘ja’ geantwoord, dan is dit iets voor jou! Doorheen de openbare ruimte van Oostende,…

Zoek ons op Google+