“Uw tentoonstelling is niet af!”

“Uw toren is niet af.” Dat is ook wat ik dacht toen ik de eerste keer in Mechelen kwam. En kijk, ik was niet alleen, ook paus Johannes Paulus II zei het al in 1985 bij een bezoek aan de stad. Het is een afwijking waarmee Mechelen voor altijd geassocieerd zal worden: zijn toren die niet af lijkt. Het bleek in elk geval de ideale titel voor de tentoonstelling in het Hof van Busleyden te Mechelen, een voorbode voor wat later het gloednieuwe stadsmuseum wordt.

schandpaard

 

Toegegeven, ik was een beetje vergeten dat Mechelen toch best wel een mooie stad is. Historische gebouwen, een indrukwekkende Grote Markt, begijnhoven, de Nete die door de stad kronkelt,… Het kwam allemaal weer terug tijdens mijn “citytrip” naar Mechelen. Een reden te meer om deze stad in de kijker te zetten in een nieuw museum.

Want dat is wat de tentoonstelling “Uw toren is niet af” wil bereiken: het ontwikkelen van een nieuw stadsmuseum. In 2018 zal het museum zijn deuren openen in het volledig gerestaureerde Hof Van Busleyden. De tentoonstelling biedt een voorproefje op wat er te zien zal zijn, maar wat ze vooral wil doen is interactie opzoeken. Want een stadsmuseum behoort toch per definitie toe aan zijn stad en dus ook aan zijn inwoners?
De expo is volledig opgebouwd rond de inbreng van het publiek. Als op een markt wandel je rond tussen vier hoofdthema’s: religieus erfgoed, ambachten, diversiteit en de rijke geschiedenis van Mechelen. Thema’s die ook vandaag nog aan de orde zijn. De muren zijn volledig bekleed met een tijdlijn die de geschiedenis van Mechelen toont en de Mechelaars ook zelf verder kunnen aanvullen. De opening van hun stamcafé bijvoorbeeld, wat sowieso een ingrijpende gebeurtenis was. Of de overwinning van hun voetbalploeg. Bijgekleurd door persoonlijke foto’s van familiefeesten en klasfoto’s biedt de muur een zeer mooi overzicht van wat Mechelen voor de Mechelaar betekent.

Ook de objecten die getoond worden zijn een mix van collectiestukken van het museum en objecten die Mechelaars hebben binnengebracht. Zo staan er echte historische kunstwerken, zoals een Besloten Hofje, maar kan evengoed een traditioneel scoutsuniform aan bod komen, fietsen van eigen makelij,… en uiteraard: Vader Reus. Trek even een selfie met deze 4,5 meter lange knapperd die al meer dan 300 jaar oud is en struin weer verder door de tentoonstelling. Leer bij over Margareta van Oostenrijk, designtalent van Mechelen, schandpalen uit het verleden en GAS-boetes in het heden.
De tentoonstelling biedt een zeer mooie mix tussen historisch correcte informatie en eigen beleving. En als je nog eigen suggesties hebt, kan je die gewoon meedelen op de postkaartjes die bij elk thema verspreid liggen. Dit is dus wat een stadsmuseum kan en moet zijn/worden : een museum voor en door zijn bewoners, een totaalbeeld van de stad, vroeger en nu. Mijn interesse hebben ze in elk geval gewekt. Mechelen behoort plots weer tot één van die boeiende steden in Vlaanderen. Het moet niet altijd Antwerpen zijn.

Tip: Als je éénmaal een toegangsticket hebt gekocht kan je tot 8 maart gratis en onbeperkt terugkeren naar de tentoonstelling. Méér kunst, méér!
Tip 2: Via de Facebookpagina https://www.facebook.com/uwstadsmuseumisnietaf?fref=ts kan je op de hoogte blijven van een hele reeks activiteiten die tijdens de tentoonstelling georganiseerd worden.
Tip 3: Vraag aan de inkom zeker naar het bijhorend stadsplannetje, waarop alle highlights van Mechelen, gelinkt aan de tentoonstelling, aangeduid staan.
Tip 4: Genoeg getipt. Gaan!

Info: uwtorenisnietaf.be

HOME

Ook geschreven door Lisa Durnez

Toernieuws Heeft u ‘m al geprobeerd? De ErfgoedApp!
Lisa Durnez — 30 December, 2015

FARO lanceerde onlangs zijn eigen erfgoedapplicatie: een stukje technologische vernieuwing voor de cultureel-erfgoedsector. De bedoeling van de app is om de ervaring van je museumbezoek te verhogen. Hoe werkt het? Simpel! Eerst en vooral dien je natuurlijk de app te downloaden op je smartphone. Eens dit gebeurd is, brengt de ErfgoedApp je op de hoogte als…

Artikel De 5 gezelligste museumcafé’s voor mooie winterdagen
Lisa Durnez — 30 December, 2015

Wat doe je als het kouder is buiten en vroeg donker wordt? Laten we eens een museum bezoeken, of gewoon het museum als excuus gebruiken om op café te gaan. Zo lijkt het toch een beetje alsof je educatief verantwoord bezig bent, niet? Museumtoeren zocht voor jullie de vijf leukste museumcafés van België uit. Beste…

Weekendtip WEEKENDTIP: Gek of geniaal? Outsiderkunst in Kortrijk
Lisa Durnez — 12 March, 2015

Het Museum Dr. Guislain en hogeschool VIVES uit Kortrijk hebben elkaar gevonden! Voor hun bachelorproef zetten studenten Kunst en Cultuur de tentoonstelling ‘De fascinatie voor de marge’ op poten.  Ze exposeren werk van kunstschilder Jean Rustin, “het Franse antwoord op Francis Bacon”. Rustin liet zich in zijn figuratieve schilderkunst inspireren door de psychiatrie en de…

Artikel MAS in Jonge Handen lanceert APP
Lisa Durnez — 5 March, 2015

Afgelopen weekend lanceerde MAS in Jonge Handen MASup: een gratis app met zes verschillende rondleidingen waarmee je op een avontuurlijke ontdekking kan gaan in de grootse collectie van het museum. En daar was Museumtoeren uiteraard bij! Onze conclusie van deze feestelijke avond: 1. Super app! Op een originele en gezwinde manier loodst de app je met…

Weekendtip WEEKENDTIP: FOTOGRAFIE IN FLAGEY? KLINKT ALS MUZIEK IN DE OREN!
Lisa Durnez — 16 January, 2015

  Come on, babe Why don’t we photograph the town? And all that jazz…   Fans van de Chicago-musical hebben het allicht gemerkt dat er iets veranderd is aan de lyrics van hun favoriete burleske nummer, maar kunstminnende jazz-fanaten mogen alvast in hun handen wrijven. Nog tot en met 23 januari kan je naar het…

Zoek ons op Google+