Klein, maar fijn: de zoektocht naar verborgen parels/musea

Moeten we altijd teruggrijpen naar de grote bekenden voor onze dagelijkse dosis cultuur? Kan een waardevol bezoek enkel plaatsvinden in de BOZAR, het SMAK, het M HKA, …? Natuurlijk niet, maar hoe kom je terecht bij minder bekende EN kwaliteitsvolle musea? Ik stel deze vragen uit noodzaak, ik wil ze namelijk vinden. Ontdek samen met mij die kleine parels en de voordelen ervan.

Een klein jaar geleden stond ik voor een grote verandering in mijn leven. Ik was net afgestudeerd en klaar om aan het echte volwassen leven te beginnen. Het enige probleem: ik was jobloos. Misschien wel te verwachten met een studiekeuze als kunstwetenschappen…maar ik was er toch niet al te blij mee. Ik moest het kot in mijn geliefde Gent achterlaten en weer voltijds intrekken bij mijn ouders in het bejaardenparadijs genaamd De Panne.

Waarom bejaardenparadijs? Omdat er niets te doen was voor een grootstedelijke twintiger en al zeker niet op cultureel vlak. Na vier jaar in de big city was ik gewend geraakt aan de vele musea en tentoonstellingen die op elk moment mijn artistieke noden konden bevredigen. Bij mijn terugkeer naar ‘t zeetje moest ik mezelf zien te redden met musea die ik al honderden keren bezocht had, die geen vernieuwing boden en die duidelijk gericht waren op een andere doelgroep.

Die leegte zorgde ervoor dat ik zo snel mogelijk het huis uit wou. Ik zou ergens rond Gent gaan wonen en zo terugkeren naar mijn oude gewoonten. Uiteindelijk is het niet zo gelopen. Ik werd halsoverkop verliefd op een huis in de Vlaamse Ardennen en ben er zo snel als ik kon ingetrokken. Toen zat ik opnieuw met hetzelfde probleem: een kleine gemeente met een cultureel aanbod dat mij helemaal niet kon bekoren. Deze keer wou ik echter wat beter mijn best doen om nieuwe dingen te ontdekken. Ik heb mijn laptop erbij gehaald en het internet afgespeurd naar musea die ik een bezoekje kon brengen. Dat heb ik dan ook gedaan en alles hieronder is daar het resultaat van.

Het MOU

Lang duurde het niet voor ik het eerste museum had gevonden. Het MOU – Museum Oudenaarde en de Vlaamse Ardennen – is hét museum van Oudenaarde en zo’n 15 minuten van mijn woonplaats. Op het menu stond Grandioos Groen, een tentoonstelling over wandtapijten die nog tot 1 oktober 2017 loopt. Op het eerste zicht sprak het onderwerp me niet echt aan, maar de vervlogen glorie van deze uitgestorven kunstvorm creëerde een sfeer die zo goed samenging met de prachtige architectuur van het gebouw dat ik er enorm van genoten heb.

 

De gigantische wandtapijten waren gevuld met florale patronen, heldhaftige taferelen en fantasiewezens. Ze konden nergens anders beter getoond worden dan in de rust van dit eeuwenoude gebouw; de vroegere lakenhallen van de stad.

Het MOU fungeert ook als stadsmuseum en een groot deel ervan is gewijd aan de geschiedenis van Oudenaarde en omstreken. Zelfs als die onderwerpen je niet zo veel interesseren raad ik een bezoek aan. Het gebouw en haar collectie nemen je mee naar het verleden. Je wordt ondergedompeld in een sfeer die je op niet veel andere plaatsen zal tegenkomen. Ik heb er enorm van genoten en voeg dit museum met plezier toe aan mijn favorieten.

Het PAM

Het volgende museum op de lijst was het PAM – Provinciaal Archeologisch Museum. Hoewel het uit twee delen bestaat, één in Ename en één in Velzeke, heb ik enkel die eerste bezocht. Laten we dat maar wijten aan tijdgebrek.

De naam zegt eigenlijk al wat je te zien zal krijgen. Een archeologisch verhaal over de streek. Je vindt er the usual: oude munten, onherkenbare scherven en menselijke resten. Ik ben normaal erg geboeid door geschiedenis, maar dit museum kon mijn aandacht niet echt vasthouden. Misschien lag het aan de 10 minuten lange introductievideo die meer te maken had met de nostalgie van de oudste inwoners van Ename dan met het museum. Of aan de audiobeschrijvingen die zo langzaam vooruit gingen dat ik bijna in slaap viel. Ik weet het niet. Het was echter heel duidelijk dat dit museum niet naar jongeren gericht was.

Er waren echter ook twee lichtpunten aan het bezoek. Ten eerste kon je in het museum zelf ook een beetje archeoloog spelen. In een ‘labo’ kon je achterhalen wat er uit de grond opgegraven was en die interactiviteit kon ik wel waarderen.

Ten tweede was er de vriendelijke man achter de balie. Hij gaf met plezier alle nodige informatie en heeft het museum zelfs even afgesloten om de kerk ernaast te openen zodat ik naar de muurschilderingen kon gaan kijken. Voor het museum zelf zou ik niet terugkeren, maar voor een praatje wellicht wel.

Het ECC

De laatste stop op mijn ontdekkingsreis was het ECC – European Cartoon Center. Gehuisvest in een gloednieuwe betonnen blok, zo nieuw dat de parking zelfs nog niet aangelegd was. Ik kan dit geen museum noemen, het was gewoon een ruimte met slecht afgestelde belichting waar je in vijf minuten doorgelopen was.

De inhoud was echter zeker wel een klein bezoekje waard. Het was het resultaat van hun biënnale rond het onderwerp van ‘de ziel’. Er hingen cartoons van over heel de wereld: prenten in enorm uiteenlopende stijlen, elk gevuld met de persoonlijke interpretatie van de artiest.

Het was een kort, maar fijn bezoek. Ik kan iedereen dan ook aanraden hier eens binnen te springen. Let wel: het ECC is enkel op zondag open voor individuele bezoekers, maar het is wel helemaal gratis.

Klein maar fijn?

Mijn eerste poging iets te ontdekken buiten de ‘grote musea’ is verrassend goed geslaagd. Ik zal met plezier volgen wat er in het MOU te zien is in de toekomst en als ik nog eens in Kruishoutem ben weet ik waar binnen te springen. Een echte parel heb ik echter nog niet ontdekt. Hierbij komen jullie, lieve lezers, aan te pas. Ik doe volgende warme oproep naar iedereen die dit leest:

Ken jij een verborgen parel? Laat het mij dan zeker weten via de Museumtoeren facebook-pagina. Stuur ons simpelweg een berichtje met #verborgenparel erin en jouw suggestie komt misschien aan bod in mijn volgende artikel!

In eerste instantie zoek ik dingen dicht bij huis regio Kruishoutem-Zingem-Zottegem-Oudenaarde. Andere voorstellen zijn natuurlijk ook welkom, voor een uitstapje kruip ik namelijk met plezier in mijn auto.

The following two tabs change content below.

Gaya De Launois

Kunstwetenschapper/musicologe van opleiding - schrijfster/zangeres in het hart - cultuurliefhebber met een voorkeur voor opera, de Oudheid en Art Nouveau. Volgens mij is dat mijn essentie. En misschien ook mijn prettig gestoorde karakter, obsessie met superhelden en algemene lompheid...maar die eerste samenvatting blijft toch veel beter klinken hé.
HOME

Ook geschreven door Gaya De Launois

Weekendtip NOX.X Museumnacht Ename: Cultuur buiten de Museumzalen
Gaya De Launois — 7 July, 2017

Nog geen plannen voor het komende zwoele weekend? Hier volgt alvast een klein beetje inspiratie. Aanstaande zaterdag kan je in Ename namelijk genieten van de museumnacht. Op 08/07/2017 kan je van 20u tot 2u genieten van een waaier aan verschillende kunstvormen genieten en dat volledig gratis! Het wordt een mix van internationale en lokale groepen,…

Artikel Rechts / Averechts: is Design Museum Gent de hemel voor uw tastzintuig?
Gaya De Launois — 24 April, 2017

Een tentoonstelling waar je dingen mag aanraken? Yes, please! Na jarenlang ‘do not touch’ te zien staan was het wel eens tijd voor verandering. Dus trok ik met gretige vingers naar Rechts / Averechts in Design Museum Gent. Als liefhebber van design (ik heb niet voor niets een jaar Interieurvormgeving gestudeerd) staat het Design Museum…

Artikel De Japanners hadden in de 17e eeuw al Instagram: Ukiyo-e
Gaya De Launois — 20 December, 2016

Dat we tegenwoordig vaak innovatie uit Japan zien komen verbaast ons al helemaal niet meer. De bewering dat ze eeuwen voor er nog maar sprake was van het internet al Instagram hadden? Die zal wellicht op wat meer ongeloof stuiten. En toch is het echt wel zo, soort van toch, in de vorm van Ukiyo-e….

Artikel TRADEMARKS: Kunstensector of/en/als Big Business?
Gaya De Launois — 1 December, 2016

Dit jaar kwam de StadsTriënnale Hasselt-Genk met een fascinerend thema op de proppen: TRADEMARKS. Tijdens dit festival ga je op zoek naar de relaties tussen merken en kunstvormen. Dat doe je via heel wat verschillende kunstvormen en standpunten. Er zijn maar liefst zeven verschillende tentoonstellingen die je kan bezoeken en heel wat randactiviteiten. Begin je…

Artikel Sarcophagi: over Egyptenaren en de dood
Gaya De Launois — 22 April, 2016

Aan alle liefhebbers van het oude Egypte: rep je naar Sarcophagi in het Jubelparkmuseum (Brussel)! Aan alle niet-liefhebbers: gooi je overtuigingen aan de kant en ga ook eens kijken! Deze tentoonstelling staat volledig in het teken van, je raadt het, sarcofagen. Als je denkt dat dit eentonig zal zijn, denk dan maar eens opnieuw. Het…

Weekendtip Lichaamsversiering in het MAS met Body Art
Gaya De Launois — 14 April, 2016

Heb je dit weekend nog niets te doen? Zak dan zeker af naar het mooie Antwerpen voor Body Art in het MAS. Het is je laatste kans om deze blikverruimende tentoonstelling te bezoeken. In onze Westerse maatschappij gaan tattoo’s en piercings vaak samen met buitenbeentjes. Met als gevolg dat er heel wat vooroordelen rond bestaan….

Artikel Oostende ontdekken met The Crystal Ship
Gaya De Launois — 12 April, 2016

Hou je van cultuur, maar niet van stoffige musea? Vind je het leuk op zoek te gaan naar verborgen zaken? Heb je zin om Oostende eens vanuit een andere hoek te bekijken?  Heb je op één, of meerdere van deze vragen ‘ja’ geantwoord, dan is dit iets voor jou! Doorheen de openbare ruimte van Oostende,…

Zoek ons op Google+