Weekendtip Fair Fashion Fest

Het allereerste Fair Fashion Fest komt eraan. Deze zondag opent het Gentse museum MIAT haar deuren voor (mode)bewuste shopaholics. Marktjes, modeshows, infosessies en interactieve workshops… Het festival lijkt voor ieder wat wils. Ook museumliefhebbers zijn welkom, want het evenement gaat gewoon tussen de vaste collectie door. Het museum is voor de gelegenheid gratis te bezichtigen.

De organisatoren willen de consument een geweten schoppen en doen dat op een bijzonder originele en aangename manier – lees: shop ‘til you drop. Iedereen welkom tussen 13h en 18h voor ethisch verantwoordelijk uw geld opdoen.

fff_homepage-2048x1141

VIJF TIPS:

1. Aan de Retouchbar van Femma kan je voor een prikje je kapotte kledij opnieuw laten opknappen. De opbrengst gaat rechtstreeks naar een vakbond in Bangladesh die opkomt voor de textielarbeiders. Sinds een fabrieksramp twee jaar geleden heeft de kledij-industrie in Bangladesh veel aandacht gekregen in de media, maar de slachtoffers hebben amper een vergoeding gekregen.
2. Fabrieksramp? Bangladesh? Rana Plaza? Doet die naam geen belletje rinkelen? Of ben je moe van het vele winkelen en heb je zin om je neer te ploffen in de cinemazaal (verdieping 4) van het MIAT? Om vier uur wordt de documentaire ‘Prijzenslag in Bangladesh’ getoond. Wat is er veranderd na de ramp? Hebben de arbeidsters waar Femma de handen uit de mauwen voor steekt een beter loon en meer veilige werkomstandigheden? Kom het allemaal te weten.
3. Duurzaam consumeren draait niet enkel rond recycleren, maar ook rond upcyclen. Want dat is in elk geval wat de Ecochique-workshop wil doen: uw oude spullen nieuw leven inblazen en verwerken tot originele juwelen waarvan iedereen straks vraagt waar ze vandaan komen. En wie weet wordt upcyclen wel het woord van 2015.
4. Wat kan je als consument doen, buiten enkel je volledige garderobe inslaan op Fair Fashion Fest? Voor welke winkels ga je als je de Veldstraat inslaat? Rank A Brand weet raad. Door en voor consumenten achterhalen zij de waarheid achter de grote merken. Tijdens de infosessie ‘Kledingmerken op de rooster’, die doorgaat om 13h15 op de vijfde verdieping (enkel voor vroege vogels dus), kan je vergelijken.
5. Uit de marktjes een favoriet kiezen is bijna onmogelijk. Daarom gaat onze vijfde tip over wat je beter wel koopt en wat niet. Kristel van Karmo-zijn geeft namelijk kleur- en stijladvies.
Allen daarheen en shoppen maar!

 

The following two tabs change content below.
HOME

Ook geschreven door Sarah Vandoorne

Weekendtip WEEKENDTIP: Ontheemd. 150 jaar sociale fotografie.
Sarah Vandoorne — 9 January, 2015

Met de beklijvende tentoonstelling Ontheemd toont het Maagdenhuismuseum de kracht van sociale fotografie. Zo leidde fotografie ertoe dat er in de USA wetten werden opgemaakt tegen kinderarbeid. En ook vandaag blijft sociale fotografie belangrijk. De expo focust op de vraag: Hoe raken mensen ontheemd? Oorlog, gedwongen uithuiszettingen, (kinder)armoede, dakloosheid en illegaliteit liggen vaak aan de…

Zoek ons op Google+