Van de Brusselse straten naar BOZAR #YOBRUSSELS

BOZAR maakt plaats voor een zomer vol hiphop. De tentoonstelling YO loopt nog tot en met 17 september en brengt je een overzicht van 35 jaar creativiteit en straatcultuur in de hoofdstad. Beleving staat centraal.

YO Brussels Bozar

Naast verschillende archieven en voorwerpen die de hiphop cultuur tekenen, vinden er ook verscheidene optredens en ontmoetingen met mensen uit de scene plaats. Toen ik op een rustige zondag naar Brussel trok, was dit niet het geval. Een aanrader is dus om zeker de Facebookpagina van BOZAR in het oog te houden voor events!

Het initiatief is geweldig. Een straatcultuur, hip hop, doortrekken naar een museum. Wat zo tekenend is in de Brusselse straten krijgt nu een plaats in een van de meest vooraanstaande kunsthallen van Brussel. Bovendien gaat het bij hiphop vaak om jongeren die weinig of niet in contact staan met (klassieke) kunst. Die zich er misschien zelfs te min voor voelen. Het is uniek dat deze mensen hun cultuur toch naar musea kunnen brengen. Hiphop is niet meer uit het straatbeeld te denken. Groot gelijk dus dat het wordt behandeld als een echte cultuurvorm. Brussel erkent en omarmt zijn eigen identiteit. Ik stel me voor dat dit ook een meer divers (en jonger) publiek naar musea haalt. Die bewuste zondag was het publiek erg uiteenlopend. Gaande van jonge gezinnen tot jongeren tot mensen op leeftijd.

De tentoonstelling focust zich op vier uitingen van hiphop: graffitikunst, dans, DJing en rap. De manier waarop het gepresenteerd wordt, met veel archiefbeelden en voorwerpen, maakt dat YO zeker niet moet onderdoen voor de doorsnee moderne kunst tentoonstelling. Vaak wordt er in de videofragmenten ook het verhaal achter de graffiti en streetart verteld. De hiphoppers krijgen via deze tentoonstelling een platform waardoor ze mensen kunnen laten kennismaken met hun cultuur. Ze krijgen een stem. Want vaak wordt er door onbegrip nog te vaak aangenomen dat hiphop hand in hand gaat met vandalisme.

Precies omdat deze boodschap zo waardevol is, vind ik de tentoonstelling echt een aanrader. Zeker bij Museumtoeren kunnen we alleen maar aanmoedigen dat iedere vorm van cultuur een plaats krijgt in musea. Zeker voor jongeren is dit zeer aantrekkelijk. Om jullie een beetje de sfeer mee te geven, heb ik een paar beelden vastgelegd in onderstaande video.

Muziek: Roméo Elvis – Bruxelles arrive (feat. Caballero)

Praktische info:

BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten

Openingsuren

Din – Zon, 10:00 – 18:00
Don, 10:00 – 21:00
Gesloten op maandag

Tarieven

€ 10 – 8
– 26: € 5
-26 en werkzoekenden, op woensdag: € 2

The following two tabs change content below.

Sofie Bonné

Ik ben Sofie, een digitale ontdekkingsreiziger en een echte cultuurliefhebber. Deze voorliefdes kan ik perfect combineren bij Museumtoeren. Wat vind ik nog geweldig aan het initiatief? Het is volledig voor en door jongeren. En er is ruimte voor experiment. Samen met Hanne en Linde hou ik de sociale media up to date. Dé uitgelezen manier om mijn studies Digitale Media in de praktijk om te zetten. Voor de rest hou ik van avontuur, reizen, film en foto. Aangenaam!
HOME

Ook geschreven door Sofie Bonné

Toernieuws Vijf originele en culturele datenights op Valentijn
Sofie Bonné — 14 February, 2018

Aaah, 14 februari. De dag van de liefde. Vandaag zie je het leven door een roze bril. Je lief is opslag nóg knapper geworden. MAAR wat is nu de perfecte activiteit om jullie liefde te vieren? Een romantisch diner, een doos chocolade? Het is allemaal zo cliché! Museumtoeren helpt je op weg met vijf originele…

Artikel De 5 musthave kunstzinnige en creatieve apps
Sofie Bonné — 19 December, 2017

Ze noemen het internet wel eens de poort naar de wereld. Dat is ook zo voor kunst. Met een klik of een swipe beland je in een creatieve wereld. Maar waar kan je beginnen zoeken? Wij stellen jou de 5 meest kunstzinnige en creatieve apps voor van 2017. Én ze zijn helemaal GRATIS. Smartphone in…

Zoek ons op Google+